Statens vegvesen har listet opp noen tips og råd for hvordan man skal gjøre påsketuren på snøscooter til en trygg og hyggelig opplevelse.

Tipsene gjelder hele veien fra hjemmet, fjellturen og hjemreisa.

Seksjonsleder for Trafikant- og kjøretøy i Finnmark, Ingunn Foslund, ber deg huske på sikkerheten fra du starter hjemmefra.

- Sjekk bremser og lys på hengeren før du starter. Hvis hengeren din er bred må du ha ekstra forlengere på speil slik at du ser hva som skjer bak deg på vegen. Lasten må også sikres slik at den ikke utgjør ekstra fare i tilfelle en bråstopp, minner hun om.

Bil og henger

Vegvesenet minner også bilistene om å kontrollere hvorvidt bilfører, bil og tilhenger går overens. Ikke alle har rett sertfikat, og bilens trekkgrense varierer.

HER KAN DU SJEKKE OM DU KAN DRA HENGER!

Trygghet gir økt turglede

Sikkerhet bør stå i høysetet også når du skal starte selve scooterturen. Det minner rådgiver Kristian Øvernes hos Statens vegvesen om.

- Ved å ta enkle sikkerhetsgrep blir opplevelsene på påskefjellet så mye tryggere, og dermed enda bedre, sier han.

- Et minimum av nødutstyr bør alle ha med seg. Spade, fjellduk, lommelykt, kart, kompass eller GPS, mobiltelefon, førstehjelpsutstyr og gode klær kan utgjøre forskjellen mellom liv og død hvis man blir overrasket av uvær, sier han.

Les om ny nødapp for fjellturene

Følg løypenettet

Øvernes forteller at de fleste ulykkene skjer utenfor løypenettet. – Det å følge løypene er dermed et godt sikkerhetstiltak i seg selv. Om noe skulle skje er det mye større sjanse til å få hjelp hvis man er i løypa. I år er det mye løssnø i fjellet, dermed øker risikoen både for snøskred og for å bli sittende fast.

Planlegg turen

En sikker ting med snøscootere er at de før eller siden slutter å virke. - Tenk på hvordan du skal komme deg tilbake dersom det skulle skje når du er langt til fjells. Det er også viktig at man har trening i å kjøre snøscooter før turen, sier Øvernes.

Brosjyren ”På tur med snøscooter” inneholder en rekke gode tips om sikker snøscooterkjøring. Den finnes på alle trafikkstasjonene, og kan lastes ned her.

Seks raske regler:

Enkle forholdsregler som gjør påsketuren til en enda bedre opplevelse

• Tilhenger

Sikre lasten, sjekk bremser, lys og speil, husk vognkortet og hvor mye vekt du har lov til å kjøre.

• Mye snø

Vinteren i år er svært snørik. Det er mye snø i fjellet, men det er også mye løssnø som kan skape problemer dersom du kjører utenfor løypene.

• Snøskredfare

Med de snømengdene som har kommet, spesielt den siste tiden, er det stedvis stor fare for snøskred. Vis forsiktighet ved ferdsel i og langs skråninger. Her kan du lese mer om snøskredfare: http://www.varsom.no

• Overvann

Mye snø fungerer som god isolasjon på islagte vann. Det har derfor dannet seg en del overvann.

• Uvær

Uvær kan komme både fort og uventet. I år er det mye løssnø, som skaper større fare for snøfokk og dårlig sikt, selv ved lite vind. Ta forholdsregler for å være rustet mot uvær, selv på korte turer.

• Fjellvettreglene

Det er lurt å følge fjellvettreglene, også når du er på scootertur. Fjellvettreglene finner du blant annet på Turistforeningen sin nettside: http://www.turistforeningen.no/fjellvettreglene