— Å klage er lett. Sett deg ned med flybilletten. Bruk rettighetssjekken på forbrukerrådet.no/fly for å finne ut hva du har krav på. Fyll så ut klageskjemaet for erstatning hos flyselskapet. Det tar bare et kvarter, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet, av egen erfaring.

Økning i antall nettsjekkere

Sommeren 2016 var det en uvanølig stor grad av kansellerte flyturer og lange forsinkelser. Mange flypassasjerer tok dermed kontakt  med Forbrukerrådet og etterspurte sine rettigheter som flypassasjerer, sommeren 2016. Og etter dette har det også vært en sterk økning i bruk av flyrettighetsinformasjonen på forbrukerrådet.no i sommerperiodene.

IKKE HER: Kom du deg ikke hit, eller ble flyet ditt kraftig forsinket? Du kan ha rett på penger fra flyselskapet. Foto: Johanne P. Elvestad

— Vi synes det er veldig bra at folk sjekker rettighetene sine. I sommerperioden fra første juni til i dag i slutten av juli har 35 625 forbrukere brukt flyrettighetssjekken. Det er en økning fra samme periode i fjor hvor 32 750 var innom samme nettsted, sier Flesland.

— Vi vet ikke hvor mange av dem som har klaget til flyselskapet sitt, eller til nemnda, men fjoråret var et toppår for flyklager hos Tranportklagenemnda/fly.

Dette har du rett på

I følge en pressemelding fra Forbrukerrådet, er det slik at dersom flyselskapet sitter med ansvaret for innstillingen eller forsinkelsen, da har du rett på kompensasjon. Det er laget standardsatser som du får uansett om du har utgifter eller ikke. Har du hatt større utgifter enn hva kompensasjonen dekker, kan du søke om erstatning for disse mot dokumentasjon.

Forbrukerrådets direktør Randi Flesland. Arkiv

— Typiske eksempler på årsak til forsinkelser er mannskapsmangel og teknisk feil. Er årsaken derimot lovlig streik eller uvær kan du ikke kreve kompensasjon, kan Flesland fortelle.

Satsene for kompensasjon er basert på flyreisens lengde og hvor mye du er forsinket. Flyr du for eksempel Oslo – København vil du ha rett på 250 euro, Oslo – Roma til vil du ha rett på 400 euro og til Oslo – New York vil det være 600 euro.

Ved siden av penger vil du ha rett på mat og drikke, og hotellovernatting om det er nødvendig, mens du venter på å komme i luften. Det må gå en viss tid før du har rett på hjelp. Rettighetene får du eksempelvis etter to timer på reiser i Norden, tre timer på reiser til sør- og mellom Europa og fire timer utenfor Europa.

— Flyrettighetene er kompliserte, men på forbrukerrådet.no/fly er det lett å regne ut hva du har krav på, sier Flesland.

Det lønner seg å klage på egen hånd

— Klag til flyselskapet så raskt du kan etter hendelsen. Det er jo mange av som skyver litt på slike ting, kanskje fordi vi kvier oss. Da er det fortsatt mulig å klage for de siste feriene dine, for det tar tre år før kravet er foreldet, opplyser hun.

For de som ikke tør å klage selv finnes det tilbud fra andre som tilbyr å hjelpe med å klage. Husk at jobben for deg er den samme. De må uansett ha all relevant informasjon fra deg. For det tar de gjerne en fjerdedel av kompensasjonen du får.

— Forbrukerrådets råd er at du først prøver på egenhånd. Da beholder du hele kompensasjonen selv. Det er god inntjening for tid du uansett ville brukt. Tenk så hyggelig å få tilbake penger. Kanskje de kan bidra til din neste ferie, avslutter Randi Flesland.

Slik klager du:

  • Gå til forbrukerrådet.no/fly og regn ut hva du har rett på.

  • Ta kontakt med flyselskapet via flyrettighetssjekken. Flyselskapet må få en sjanse til å gjøre opp for seg. De aller fleste sakene løser seg direkte mellom passasjerene og flyselskapet. Får du ikke det du har rett på, kan du klage til Transportklagenemnda/fly. Er innstillingen eller forsinkelsen skjedd utenfor Norge, og du ikke kommer noen vei med flyselskapet, kan Forbruker Europa veilede deg til rett instans.

  • Rettighetene gjelder ved flyvninger innenfor EU/EØS, til og fra EU/EØS om flyselskapet er registrert i EU/EØS og fra EU/EØS om flyselskapet er registrert et annet sted.