Vi har tidligere skrevet om Julya Chizhik (56) og Rosvgbu Svetlana (59) som har reist helt fra Amur for å delta på årets Riddu Riđđu festival. De hadde aldri sett for seg at de skulle få kongelig besøk på sin stand under årets festival, men torsdag fikk de tatt en liten prat med Hennes Majestet Dronning Sonja.

- Hun var rett og slett en helt vanlig person: ydmyk, snill og nysgjerrig. Vi fortalte henne hvor vi var fra og litt om vår kultur, og hun viste interesse ved å stille spørsmål. Hun ville blant annet vite hvordan vi lager suvenirene våre og hva de er laget av. Det utviklet seg raskt til en liten samtale, smiler Svetlana.

Aldri opplevd noe lignende

Det var i forbindelse med åpningen av årets Riddu Riđđu at HM Dronning Sonja var på besøk i Manndalen. Under oppholdet tok hun seg god tid til å hilse på urfolket rundt om på siida området, blant annet de to damene dra Amur i Russland.

- Det var veldig spennende. Hun kom gående bort til oss for å se på suvenirene fra Amur og for å snakke med oss. Vi har aldri før opplevd at en kongelig er så «tett på» folk før, men den norske dronningen var helt fantastisk. Vi fikk også vist henne hvordan vi vever våre egne tradisjonelle belter, forteller Chizhik.

En ære

I Russland er det nok ikke så ofte at urfolket får så storfint besøk. Damene fra Amur understreker at det var en ære å få denne muligheten, og at det er inspirerende og beundringsverdig at det norske kongehuset viser slik interesse for urfolkskulturer.

- Vi forventet ikke å få møte henne så direkte som vi gjorde, men vi er veldig glade og beæret for at Hennes Majestet tok seg tid til å besøke vår lille stand. Det betyr mye at det norske kongehuset viser slik interesse for samisk og internasjonalt urfolk, og det inspirerer oss til å lære flere om vår kultur.

STILTE SPØRSMÅL: Dronningen var tydelig interessert i å vite mer om det Russiske urfolket. Foto: ODA SKOGHEIM
Foto: ODA SKOGHEIM
TRADISJONELL VEVING: Dronningen fikk lære hvor viktig tradisjonen ved å veve og sy sitt eget belte er for urfolket i Amur. Foto: ODA SKOGHEIM