Det myldret av folk i gatene under årets nasjonaldagsfeiring på Storslett i Nordreisa. Med tre år siden siste ordentlige 17.mai-fest, virket folk å være i godt humør.

På Storslett var det gudstjeneste, kransenedleggelse, tog og fine taler. Feiringen fortsatte på idrettshallen, hvor 4.trinn ved Moan skole og 8. trinn på Storslett skole sørget for feststemning.

Lufter bunaden

Åshild Kvalvåg Blixgård kaller dagen fantastisk.

– Det er ikke regn eller snø, og folk ser fornøyde ut! Jeg tror nok folk er glade for å få slippe ut, gå i tog og lufte bunaden. Ungene er forventningsfulle, mange av dem har kanskje ikke opplevd en 17.mai som dette. I tillegg ser jeg mange av våre nye landsmenn her også. Det er fint å kunne vise dem vår evne til å feire frihet, smiler hun.

MED: Åshild Kvalvåg Blixgård er med på feiringen på Storslett på 17. mai. Foto: Isabell Haug

Søstrene Berit Karen Hætta og Inga Hætta har begge kledd seg i fine kofter. Berit forteller at hun bestemte seg for å delta i feiringen etter at hun hadde sett nyhetene i går kveld.

– 17. mai blir liksom litt ekstra viktig når det er krig ute i verden. Vi er utrolig heldige som bor i en fredelig del av verden, sier hun.

Også i dagens taler, både fra Peter Vang og Kristina Båtnes Hestdahl, ble situasjonen i Ukraina trukket fram.

– Selv om to år med korona er over, er situasjonen i Europa veldig forandret. Den meningsløse krigen minner oss om at fred ikke er en selvfølge, og ikke noe vi kan ta for gitt, sa Vang.

Spiser is og sykler

Utenfor idrettshallen sosialiserer flere barn fra 6. klasse seg med hverandre. De konstaterer at det har vært en fin dag hittil.

– Det er veldig fint at vi alle kan være tilbake. I fjor gikk jeg i 17.mai-tog på Mindcraft, sier Sondre Olav Benonisen.

FEIRER: Fra venstre: Edvard Hallen Nilsen, Aksel Blixgård, Sondre Olav Benonisen, Matias Johansen Fossvoll, Olav André Jensen, Mansour Batha og Agnethe Olsen. Foto: Isabell Haug

Agnethe Olsen har enda ikke har spist noen is. Benonisen skal prøve seg på fem stykker i løpet av dagen. De feirer dagen med familie og venner.

– Vi har syklet, gått i tog og spist god frokost, forteller vennegjengen.