Og nettopp brennevin tok de oppsiktsvekkende mye av i 2017. Hele 1.461 liter ble beslaglagt i fjor, noe som er rekord etter tusenårsskiftet.

– Vi må tilbake til før år 2000 for å finne et like høyt tall. Men akkurat hvorfor vi har tatt mye brennevin i år har jeg ikke noe godt svar på. Det kan være tilfeldig, og det handler også om at noen beslag er nokså store. Det synes fort på en slik statistikk, sier Olsen og påpeker at også er tatt mye øl og sprit i år.

Tar flest på Kilpis og flyplassen

iTromsø møter han på Tolletatens lokaler på Langnes. Her oppbevarer de beslaglagte varer før de blir sendt til destruering. Like før jul ble lageret tømt, men allerede på en måned har det rukket å bli nesten halvfullt i de mange hyllene. Der står det brett med billig østeuropeisk øl, en rekke flasker med konjakk, whisky, vodka og vin. Her ligger det utenlandske forsendinger av ulovlige medisiner som aldri kom fram til de som bestilte det, og kartonger med sigaretter og tobakk.

– Det meste tar vi enten på flyplassen eller ved grensestasjonen på Kilpis. Folk tar med seg for mye i håp om at det går bra. Nå er dette vi har her i dag mindre beslag, men med jevne mellomrom stopper vi folk som har hele bilen eller tilhengeren full av ulovlige varer. Det kan være alt fra byggevarer, mat, alkohol, tobakk til narkotika, sier Olsen og trekker fram en kartong med utenlandske sigaretter.

– Slik som dette. Det er fremdeles alkohol og sigaretter vi tar mest av.

Størst treffprosent på skip

I løpet av 2017 hadde Tolletaten 2.687 kontroller i hele regionen, som da strekker seg fra fylkesgrensen i Finnmark til Kilpis, grensestasjonen til Finland i øst og til Gratangsfjellet i sør. Det resulterte i 299 beslag, som gir en treffprosent på 12.

– De store avstandene er kanskje den største utfordringen vår. Det gjør at vi naturligvis ikke kan være alle steder samtidig, men vi har likevel noen tanker om hvor det smugles mest, sier Olsen.

I tillegg til flyplassen og grensestasjonen, stopper tollerne de fleste større skip som seiler inn i regionen.

– Når det gjelder fartøy har vi en treffprosent på 45 prosent. Det er både skip som kommer til havn, men også de som vi i samarbeid med Kystvakta kontrollerer til havs. Her er det ofte snakk om at de har med seg varer som ikke er fortollet. For eksempel stoppet vi for en tid tilbake en spansk tråler som hadde med seg 80.000 sigaretter. Det ble en dyr affære for selskapet, sier Olsen.

750 kilo fiskefileter i hengeren

– Tilstedeværelsen på grensen er viktig for oss, ingen smuglere skal føle seg trygge. Vi er for eksempel på flyplassen daglig, men med veldig mange ankomster fra utlandet så sier det seg selv at vi ikke får vært til stede på alle. Men vi merker at turismen til Tromsø øker, med flere nordlysturister enn før.

– Hva er det man typisk beslaglegger fra turister fra og til Tromsø?

– Når det gjelder tromsøværinger som vi kontrollerer på tur hjem fra ferie er det som oftest at de har mer alkohol eller tobakk enn de har lov til. I tillegg stopper vi en del med narkotika, men det er ikke klassiske tromsøturister. Og når det gjelder turister som drar fra Tromsø-området, så er det som regel for mye fisk. Noen turistfiskere tar med seg mer enn de 15 kiloene som de har lov til. Også har du ekstremtilfellene da, der vi stoppet en bil som hadde hengeren full av fiskefileter. Det veide 750 kilo, noe som betyr at de ulovlig har fisket opp rundt to tonn, sier Olsen.

Før iTromsø forlater Tolletaten tar vi en rask kikk innom et ekstra lager. Der står det store mengder byggevarer og andre husartikler.

– Dette stoppet vi noen østeuropeere med. Vi opplever at mange fra de baltiske landene drar hit for å jobbe, og at de da tar med seg billige byggevarer fra hjemlandet. Det er en evig strøm, og det ser ikke ut til å bli noe mindre av det.