Den første kommunen som har kapra en flott mobil utstyrsbase for friluftsliv ble Balsfjord kommune, og overleveringen skal selvsagt skje ute i naturen.

I basen er det en henger med åtte kanoer, komplett med flytevester og årer. Det blir minikurs for elevene om praktisk padling, sikkerhet og omsorg for utstyr. Det blir prøvetur på fjorden og testing av 25 nye fiskestenger,

Målet er å gi ungdom en god opplevelse i det vakre fjordlandskapet og at de blir inspirert og vil utforske naturen både i sommer og videre i videregående skole og på fritida.

Mandag vil elever i 10. klasse være med på overrekkelsen av den mobile utstyrsbasen, og også ungdomsklubbens representant kommer. Det gjør også kommunalsjefen i Balsfjord, Marion Ursfjord, Arild Skogeng fra Markenes og Sørkjos grunneierlag, Jacob H. Svarre - ungdomskoordinator i Norges Jeger- og Fiskeforbund i Troms, og Ragnhild Sandøy, Svein Pedersen og Jan Erik Bakken fra Ishavskysten friluftsråd

Mangel på utstyr kan være en begrensende faktor for å dra på tur med store grupper. Friluftsrådet vil stimulere og hjelpe skoler og barnehager til å bruke naturen. Vi ønsker å skape større bevissthet i den oppvoksende generasjon om verdien i natur og friluftsliv og dermed aktive mennesker. Vi har et mål om utstyrsbaser med kanoer og lavvuer plassert i alle medlemskommunene slik at barnehager, grunnskoler, SFO og foreninger kan låne eller leie lavvoer, kanoer/ kajakker med tilhenger og utstyr, kokeutstyr, truger og så videre, skriver Ishavskysten i en pressemelding.

I Naturmangfoldåret har friluftsrådet fått tak i penger til to mobile utstyrsbaser verdt 120.000 kroner Basene er et spleiselag mellom Troms fylkeskommune, Friluftsrådenes landsforbund, Troms JFF og Statsskog.

Både Tromsø, Karlsøy, Balsfjord, Storfjord og Lyngen kommuner har fått tilbudet om å overta en base. Marion Ursfjord i Balsfjord kommune var kjapp og sikra seg den ene basen. Karlsøy kommune ønsker også base, mens Tromsø kommune har så langt sagt de har nok utstyr til å dekke skolenes behov.

Utstyrsbasen som Balsfjord er tildelt kan lånes gratis av skoler, lag og foreninger som skal på organiserte turer.