Spicers nestkommanderende, Sarah Huckabee Sanders, rykker opp og tar over stillingen. Spicer sa opp jobben som presidentens talsmann fredag, ifølge flere medier i protest mot at Trump ansatte finansmannen Anthony Scaramucci som ny kommunikasjonssjef.

Da Scaramucci møtte et fullsatt pressekorps i Det hvite hus fredag, avviste han at spekulasjoner om at det herjer en intern strid i presidentens stab.

Selv sier Spicer til nyhetsbyrået AP at avgangen skjer på et tidspunkt der Trump og Scaramucci «kan dra nytte av blanke ark».

Spicer har vært i hardt vær nærmest kontinuerlig siden han fikk jobben som Det hvite hus' ansikt utad, og det har de siste månedene vært spekulert på om han er på vei ut av Trumps stab.

– Det har vært en ære og et privilegium å tjene Donald Trump og dette fantastiske landet, sier Spicer på Twitter fredag.

I kulissene

Spicer holdt nesten daglige pressekonferanser i Det hvite hus inntil han trakk seg tilbake til kulissene tidlig i sommer, etter å ha fått kraftig kritikk for flere oppsiktsvekkende uttalelser. Da overtok hans nestkommanderende, Sarah Huckabee Sanders brifingene, som samtidig ble tatt av lufta.

AP og flere andre amerikanske medier har snakket med kilder nær Spicer som sier oppsigelsen fredag skyldes Trumps utnevnelse av Scaramucci.

Tidligere fredag ble det kjent at finansmannen Anthony Scaramucci blir ny kommunikasjonsdirektør.

Spicer omtaler den nye kommunikasjonssjefen som «en tøff fyr».

Wall Street-mann

Scaramucci har bakgrunn fra Wall Street og jobbet tett med Donald Trump i overgangsteamet hans etter presidentvalget. Han har hyppig forsvart presidenten på TV, har tidligere hatt sitt eget TV-show om finansnyheter og vært bidragsyter til Fox News. Nå ventes det at han vil spille en enda tydeligere rolle som Trumps forsvarer på TV.

Presidentens forrige kommunikasjonssjef, Mike Dubke, sa opp stillingen 18. mai.

Dubke samarbeidet tett med Sean Spicer, men opererte for det meste i kulissene i kommunikasjonsarbeidet i Det hvite hus.

Både Dubke og Spicer skal ifølge amerikanske medier ha fått skarp kritikk internt for innsatsen, spesielt etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey i vår.

Hitler-påstand

Spicers opptreden har ofte blitt møtt med hoderysting blant de politiske journalistene i Washington. På sitt første pressemøte i januar hudflettet han journalistene og kom med den uriktige påstanden om at publikum da Trump ble tatt i ed var det største ved en presidentinnsettelse noensinne.

De største overskriftene skapte han da han i midten av april sammenlignet Syrias president med Adolf Hitler, som Spicer mente ikke sank så dypt at han brukte kjemiske våpen. Da det ble påpekt at Hitler drepte jøder i gasskamre, beklaget Spicer uttalelsen, men presset om å gå av økte.