Stillheten ble brått brutt i Olderdalen mandag ettermiddag da Heimevernet la en stridsøvelse ved kaia i Olderdalen.

Se video: Heimevernet inntar kaia

Soldater sprang rundt et asylmottak hvor det bor blant annet syriske flyktninger som har flyktet fra krig, og HV- soldatene skjøt med øvelsesskudd. Også båter patruljerte fjorden og begynte å skyte løsammunisjon mot bebyggelsen.

Reaksjoner

Dette har flere reagert negativt på i diskusjoner på sosiale medier. Blant de ambulansesjåfør og lokalpolitiker fra Sp, Trond Are Pedersen, som la ut et spørsmål om stedet for øvelsen var gjennomtenkt fra forsvaret side.

– Er det bare jeg, eller syns andre det er unødvendig og ubetenktsomt av Heimevernet å øve med blant anna skudd, skyting og røykgranater rett utenfor veggen til asylmottaket i Olderdalen, skriver han på sin Facebookside. Flere innlegg støtter opp rundt Pedersen sin mening om at en slik øvelse er svært uheldig for beboerne som har vært gjennom traumatiske opplevleser i hjemlandet, mens andre igjen ikke ser noen problemer med at forsvaret må kunne øve på ulike situasjoner.

Noen ble redde

Leder på Skibotn mottak avdeling Olderdalen, Randi Forfang sier til Framtid i Nord at de ikke har fått noen klager fra beboerne i etterkant av øvelsen.

Men hun mener også at de ikke ble godt nok informert om at soldater skulle drive stridsøvelse rundt husene til asylsøkerne mandag ettermiddag, og kan fortelle at flere ble både redd og engstelig over all skytingen som foregikk rundt husende deres.

Bedre info

Forfang opplyser at beboerne slo seg til ro etter at de fikk informert om øvelsen som forsvaret gjennomførte ved mottaket.

Lederen ved mottaket har ingenting i mot at militæret har øvelser, men skulle sett at forsvaret kunne være i forkant med mer informasjon

- Vi har informert

Informasjonsoffiser Rolf Kulseng Ytterstad er noe forundret over at det kommer kritikk rundt manglen på informasjon. Han sier at før øvelsen ble servicekontoret til Kåfjord kommune informert om hva som skulle skje. Informasjonen til kommune ble gitt skriftlig slik at dette ble kommunisert ut til de ansatte og befolkningen.

Les saken: Heimvernet har inntatt skolegården

Personell var også til stede på butikke, verksted, kiosker og voksenopplæringen i Olderdalen, hvor både lærere og elever fra asylmottaket ble informert om hva som skulle skje.

Han kan ikke se hvordan forsvaret kunne informert mer om øvelsesaktiviteten i Olderdalen.

Les saken: Barndomskompiser samlet igjen på Heimeverns-øvelse

Videre sier informasjonsoffiseren at det er flott at folk bryr seg, og viser omtanke for mennesker som har vært gjennom traumatiske opplevelser i sine hjemland.

Han registrerer at reaksjonene som Framtid i Nord forelegger han, kommer fra folk som selv ikke er direkte berørt, men som reagerer på vegne av andre.

Heimevernet har ikke mottatt reaksjoner fra beboere ved Asylmottaket i Olderdalen etter stridsøvelsene mandag ettermiddag.

Lokalpolitiker Trond Are Pedersen stiller spørsmål ved Heimevernets lokalisering av øvelsen.