Den meritterte hundekjøreren er en av to nordmenn som er påmeldt til den 33. utgaven av løpet fra Fairbanks i Alaska til Whitehorse i Yukon i Canada.

Distansen er på 1600 km. Temperaturen kan synke ned mot 50 kuldegrader. Budsjettet havner på rundt 80.000 kroner.

- Dette blir som et eventyr. Fokuset er ikke på en god plassering, men at jeg får med nye og spennende opplevelser, sier furuflatingen.

Konkurranseinstinktet er i behold. Ambisjonene er å havne midt på resultatlista blant de 27 påmeldte.

Kjører raskere

Tom-Frode Johansen har atten ganger fullført Finnmarksløpet. Han ble senest i mars måned nummer 21 og i 2014 kom han på tolvte plass på 100-mila.

Les saken: Nærmer seg målgang for Tom-Frode

- Jeg kjører raskere enn tidigere, men konkurransen er blitt tøffere. De beste trener dobbelt så mye som meg. Flere utøvere kan bruke hele vinteren til å trene.

I 2014 ble Johansen nominsert til "Best dog care" under Finnmarksløpet. Les saken: Vet å stelle godt med hundene

Iditarod på 1800 km er flaggskipet innen hundekjørig. Johansen var kommet godt i gang med planleggingen for å kunne stille fire av sine hunder til rådighet for en annen kjører, men opplegget skar seg.

I to land

Alternativet ble Yukon Quest med start 6. februar. Tom-Frode bruker ti egne hunder og låner fire for å fylle opp spannet med fjorten bikkjene.

Han og hundene reiser 18. januar til Alaska med et lastefly. Også handleren Nora Själin blir med på turen.

Første halvdel av Yukon Quest kjøres i Alaska og andre halvdel i Canada. Midtveis er det lagt inn obligatorisk pause på 36 timer.

- Vinnertida ligger normalt på 11-12 døgn. Jeg regner med å bruke tolv dager, sier Johansen.

Lange etapper

Det er lange etapper med inntil 23 mil mellom sjekkpunktene.

- Store avstander betyr at jeg må sove samt gi mat og stelle hundene i villmarka. Med kulde ned mot 50 grader, må jeg være ekstra påpasselig med dyrene, sier Tom-Frode Johansen.

Han har 65 prosent stilling ved Nordkjosbotn videregående skole. Johansens andre jobb er på Camp Tamok til Lyngsfjord Adventure.

Tore Albrigtsen fra Tromsø er den andre nordmannen på startlista i Yukon Quest.