Festivalen "Norsk høstfest" er en målbærer av skandinavisk kultur i North-Dakota, ett av kjerneområdene for skandinavisk innvandring til det amerikanske kontinentet for 100 til 150 år siden.

Festivalen er godt besøkt, med en rekordoppslutning på rundt 90.000 besøkende. Selv om navnet skulle tilsi noe annet, er i tillegg alle andre skandinaviske land representert. På festivalen får alle tildelte områder, og Kåfjords utsendte har tilhørighet til det som blir kalt for Tromsø Cultural village.

- Vi er et stort gjeng som skal bort dit. Invitasjonen fikk vi for ett års tid siden - spesifikt Samisk sanggruppe, men de var litt få så vi valgte å slå oss sammen rett og slett, forteller dirigent i Kåfjordkoret Silje Hjellemarken Helland.

Store profileringsmuligheter

Under festivalen kommer korsangerne fra Kåfjord, også til å være kulturambassadører for nordnorsk egenart og tre stammers møte.

I invitasjonen fra arrangørene var det et sterkt ønske om at koret kunne representere det kvenske og samiske på festivalen.

Det vil også presentasjonen bære preg av, og koret har planer om å profilere seg selv, landsdelen, distriktet og kommunen gjennom både musikk, klesdrakter og kultur på en stolt måte.

- Vi har noen veldig dyktige husflidsfolk i koret, så vi håper på å få tatt med noe av dette, og vist fram hva vi har her oppe. Så skal vi også ta med oss litt tørrfisk så de får smake på det, forteller Helland.

Kulturell utveksling

Dirigenten forteller videre at turfølget ser fram til reisen over Atlanterhavet.

- Det er veldig artig, og det er veldig morsomt og spennende og bli invitert. Vi skal være litt lengre der enn bare det å se festivalområdet også. Vi kommer dit noen dager før, og skal blant annet være med på et immigrasjonsskuespill. Vi blir også å synge i en steinkirke, og er så heldig at vi får besøke et indianerreservat i området. Det blir mye sang og musikk, men også mye kulturell utveksling, forteller Helland.

Korets store målsetting for oppholdet i Nord-Dakota, er at det skal bli en stor og positiv opplevelse og berikelse for alle parter. De er også godt i gang med ukentlige øvinger. Dette foregår på Trollvik skole hver mandag kveld.

Avreisen til USA er 21. september og koret blir i til sammen 10 dager "over there".