Leder ved Skibotn mottak, Wiggo Hansen er temmelig oppgitt over Storfjord kommune. Syv småbarnsmødre ved mottaket mangler barnehageplass, men i kommunens barnehage i Skibotn står en avdeling stengt på grunn av for få barn.

Han har sent et brev til Storfjord kommune, men ikke fått svar.

– Det går ikke ant å si at det da ikke er behov for barnehageplasser i Storfjord, påpeker Hansen.

Rammer barna

Hansen forteller at de nå har 17 barn under 18 år ved mottaket i Skibotn, hvorav ni er i barnehagealder. Syv av de mangler barnehageplass slik det ser ut nå.

Selv om barn til asylsøkere ikke har rett til barnehageplass, opplyser Hansen om at Storfjord kommune hvert år mottar statlige midler som vertskommune.

– Dessuten klarer de fleste kommuner som har asylmottak å tilby barnehageplass, sier han.

For mottakslederen er det helt klart de minste barna dette går utover.

– For de har behov for kontakt med andre barn, samt er det å være i barnehage det aller beste for integreringen, påpeker Hansen, og legger til at i dag er det mellom 70 - 80 prosent av asylsøkerne som får innvilget søknadene.

Mangel på barn

Et annet problem slik Hansen ser det, er at uten barnehageplass, vil også mødrene miste mulighet for sin norskundervisning.

– Det vil igjen føre til dårligere integrering, fortsetter han med.

Storfjord kommune stengte for en tid siden en avdeling ved Furuslottet barnehage, det på grunn av for lite barn. Nå kan ikke lederen ved Skibotn mottak skjønne hvorfor kommunen ikke kan åpne denne avdelingen når behovet beviselig er tilstede.

Avventer tilsvar

Rådmann i Storfjord, Trond Roger Larsen sier til Framtid i Nord at han må avvente å gi svar på henvendelsen fra asylmottaket.

– Oppveksleder May Tove Lilleng er på ferie frem til mandag, og når hun er tilbake vil det bli gjort en vurdering av de forpliktelser kommunen har, opplyser Larsen.

Ved denne barnehagen i Skibotn har Storfjord kommune tidligere stengt en avdeling på grunn av for få barn. Foto: Torbjørn O. Karlsen