Det kan være vanskelig for unge under 18 år å tjene seg noen ekstra kroner om sommeren. De fleste arbeidsplassene søker nemlig etter arbeidstakere som minst er myndige. Men i Lyngen har man løst dette problemet – og resultatet er en skikkelig vinn-vinn-situasjon.

Gårdsarbeid

Jørgen Harper (17) fra Solhov og Gaute Lien (17) fra Årøybukt har begge hatt sommerjobb gjennom prosjektet «Ungdom i Arbeid». Framtid i Nord møter dem holder de på å male en vegg på et næringsbygg på Lyngseidet.

- Vi har hjulpet til der det har trengtes. Vi har malt og snekret, sier Harper, som for trdje sommeren på rad arbeider for ”Ungdom i Arbeid”.

Til høsten begynner han 2.året på TIP på Breivika VGS, mens Lian skal gå på media- og kommunikasjon på Breivang.

I tillegg maling og snekring har de jobbet med gårdsarbeid hos en bonde i Lyngen.

- Vi har satt opp flere kilometer med sauegjerder. Det har gått veldig bra, forteller Lian.

Tett oppfølging

Guttene er ikke i tvil om at prosjektet har vært til stor hjelp for å kunne tjene sine egne penger i sommer.

- Det er vanskelig å finne jobb når man er under 18 år, så uten dette hadde vi nok ikke hatt jobb. I løpet av i sommer har vi fått erfaringer og referanser som vil bli nyttig senere, sier Harper.

Gjennom «Ungdom i Arbeid» får ungdommene tett oppfølging av kommunens ungdomskontakter, Kåre Bjørnar Olsen og Thomas Wedege.

- De kommer innom oss på jobb for å sjekke at alt er i orden og at vi har det bra. Så ringer de gjerne om morgenen og passer på at vi kommer oss opp. Så jeg har nok bare forsovet meg én gang, ler Harper.

Helårsprosjekt

Ungdommene er ansatt i ulike bedrifter eller næringer i Lyngen. Dette foregår hele året, og ungdom  har utført arbeid som å hjelpe eldre med sine daglige gjøremål, jobbe i barnehage eller gressklipping. Olsen forteller at oppdragene står i kø.

- Ordningen går ut på at oppdragsgivere kontakter oss, og så videreformidler vi arbeidet til ungdommene. Alle unge som ville hatt jobb i Lyngen, har fått det. Og arbeidsgiverne er så fornøyde og vi har fått strålende tilbakemeldinger. Dette er vinn-sinn-situasjon, sier Olsen og Wedege.

Et av de viktigste oppdragene «Ungdom i Arbeid» har hatt i sommer er matutkjøringen til eldre i indre Lyngen. Avtalen med kommunen vil fortsette ut august.

- Siden juni har våre ungdommer stått for dette tilbudet. Vi synes det var trist at eldre ikke skulle få tilbud om mat i helgene – så vi tok saken i egne hender da vi så avisoppslagene, sier Olsen.

Framtid i Nord har tidligere omtalt matutkjøringen i indre Lyngen.

ENGASJERTE: Ungdomskkontaktene Kåre Bjørnar Olsen og Thomas Wedege er svært engasjerte for at ungdommene i Lyngen skal lykkes. Foto: Rakel Lund Heggelund