Vegtilsynet, som kontrollerer og fører tilsyn med Statens vegvesen, har konkludert med at beredskapsplanene for Kvænangsfjellet ikke er gode nok.

Direktør i Vegtilsynet, Trude Tronerud Andersen, sier til Framtid i Nord at de har tatt for seg flere værutsatte veistrekninger i region nord, og avdekket flere mangler.

- Når det gjelder Kvænangsfjellet så mangler Statens vegvesen en egen beredskapsplan for denne strekningen. Det skulle vært på plass, men er det ikke, sier Andersen.

Samordning

Hun understreker at selv om det er mye kompetanse i Vegvesenet på Kvænangsfjellet, så trenger man en ordentlig beredskapsplan.

- Det kan være at faste folk er byttet ut, eller er syke. Får man da en situasjon, for eksempel at biler kjører seg fast, så trenger man en kjøreplan. Det går blant annet på å samordning med politi, redningstjeneste og entreprenør, sier Vegtilsyn-direktøren.

- Hadde dere forventet at dette var på plass?

- Ja, vi forventet jo det. Det har vært fjellovergang her lenge og for halvannet år siden kom det skjerpede krav. Men ennå har man ikke fått det på plass, sier Andersen.

Jobber med saken

Vegtilsynet har gitt Vegvesenet en frist til 20. januar med å komme med en plan på hvordan de skal få på plass beredskapsplanen.

- Dette er værutsatte strekninger der det er viktig å disse planene på plass - slik at man unngår farlige situasjoner, sier Andersen.

I rapporten sier Vegtilsynet at det i verste fall kan gå utover liv og helse hvis beredskapsplanene er mangelfulle.

Rigmor Thorsteinsen i Statens vegvesen sier de vil følge pålegget fra Vegtilsynet.

- Ja, vi forholder oss til den fristen. Vi har beredskapsplanen under utarbeidelse og jeg vil uansett understreke at beredskapen på fjellet er god, sier Thorsteinsen.