I anledning Tråante 2017, 100-årsmarkeringa for det første samiske landsmøtet i Trondheim, presenterte alle de tre fylkeskommunene i Nord-Norge Vidderna inom mig – et samisk oratorium i 12 satser av Svante Henryson.

– Det var en stor opplevelse for alle som var med, og det var utrolig flott å få framføre dette verket som Svante skreiv i Nord-Troms for 6 år siden. Å få gjøre dette på nytt med så mye folk i Tromsø var heftig, sier Halvard Rundberg i Generasjonskoret.

Fokusert stemning

Fra Kåfjord stilte 31 sangere på Kulturhuset i Tromsø i helga sammen med medlemmer av koret som bor i Tromsø. Kulturskolen i Tromsø ved barnekoret Treklang, Samisk samspill, samt Arctic Voices – UNN HF og det nordnorske orkesteret Arctimus var også med.

– Hvordan var stemninga før dere gikk på scenen?

– Den var veldig fokusert. Vi hadde hatt en god innøvingsperiode, i tillegg til to dager med orkester og en utrolig dyktig dirigent. Stemninga var konsertert og hadde stor optimisme – alle visste dette kom til å gå dritbra!

– Et utrolig verk

Cellist og komponist er Nordisk Råds Musikkprisvinner Svante Henryson. Stykket Vidderna inom mig hadde urpremiere under Riddu Riddu 2011 og var da et bestillingsverk fra festivalen. Verket er bygget på diktsamlingen Lávlo vizar biellocizaš (Syng kvitre blåstrupe) av den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää.

Rundberg tror verket vil framføres igjen ved 200-årsjubileet.

– Vi er utrolig stolte over å ha fått framført Vidderna i Tromsø. Det er virkelig et verk som kommer til å stå i ettertid, som noe helt unikt og stort. Om 100 år håper og tror jeg noen kommer til å framføre dette igjen. Svante har virkelig tatt tekst og fått stemninga fram, og laget et helt utrolig verk.

Musikkverket er et samarbeid mellom Svante Henryson og Landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge.

Spontanapplaus

Rundberg forteller at Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap) kom på scenen iført kofte før konserten. Det fikk publikum til å juble.

– Det var helt fullt i Kulturhuset og det var stor stemning. Det hele åpnet med at Tromsø-ordføreren gikk ut på scenen i kofte, noe som skapte spontanapplaus. Det var et veldig rørende øyeblikk, så da var standarden satt og da måtte man bare levere full gass, sier han.

Denne uka feires Tårante 2017 i Trondheim. Vidderna inom mig skal framføres både i Trondheim og i Oslo. Etter konserten i Tromsø, hadde Svante, kor og orkester en samling.

– Konserten varte i omtrent en og en halv time. Når vi var ferdige hadde vi en god samling med Svante, orkester og kor. Det var utrolig hyggelig – vi fikk showet litt før noen de dro videre for å framføre det i Trondheim og Oslo, forteller Rundberg.