Torsdag vedtok kommunestyret i Nordreisa å ansette leirskolelærer.

Dette er noe Reisa friluftssenter lenge har kjempet for å få opp i kommunestyret. I januar 2016 sendte daglig leder i Reisa Friluftssenter, Karina Nordberg, brev til rådmannen for å få startet en dialog om å ansette en kommunal leirskolelærer. Saken skulle egentlig til behandling i kommunestyret allerede i mai 2016, men ble utsatt. Årsaken til at den ble utsatt da, skal være fordi Oppvekst og kultur i Nordreisa kommune arbeidet med å hente inn informasjon. Nordberg fikk så beskjed om at saken kunne avgjøres tidligst oktober 2016. Det ble den ikke, men i torsdagens kommunestyremøte, ett år senere, ble det vedtatt ansettelse av en kommunal leirskolelærer.

Ordføreren fornøyd

Resultatet av behandlingstida er at Reisa friluftssenter ikke fikk mulighet til å bli medlem i Norsk Leirskoleforening og komme i leirskoleboka 2017. Ordfører Øyvind Evanger (Ap) er glad saken endelig er avgjort.

– Kommunestyret har vedtatt å ansette leirskolelærer, og vi ønsker å gi friluftssenteret muligheten for å drive leirskole i Sappen, sier han.

– Jeg synes dette er veldig fint. Det bidrar til utvikling og muligheter i distriktet av kommunen. Det har vært etterspurt i lang tid og i dag fikk vi landet dette, noe vi er veldig glade for, sier Evanger.

Skapte diskusjon

Ansettelse av leirskolelærer skapte diskusjon i torsdagens kommunestyremøte.

– Det var litt diskusjon, men forslaget ble til slutt enstemmig vedtatt. Noen ønsket å oversende saken tilbake til Oppvekst og kultur, men det endte med et overveldende flertall.

– Den økonomiske siden ved å ansette leirskolelærer ble diskutert, samt hvordan vi løser det med en midlertidig ansettelse, da det ikke er behov for lærer hele året.

Dekkes ikke av kommunen

Leirskoler som vil nå ut bredt og tiltrekke seg en jevn strøm av elever må være medlem i Norsk Leirskoleforening (NLF). For å bli medlem og følge undervisningsloven må leirskolen ha en kommunalt ansatt lærer, som er ansvarlig for at lærerplanen blir fulgt. Nordreisa kommune vil ikke få utgifter til lønning av leirskolelæreren, da stillingen blir dekket av en egen post på statsbusjettet.

– Kommunene som har elever på leirskole, kan søke Fylkesmannen om å få dekket dette. Tilskuddet de får må betales til vertskommunen eller direkte til leirskolen. Vi har ikke bestemt hvilken modell vi skal velge, forklarer Evanger.

Det betyr i korte trekk at kommunen ikke vil få andre økonomiske utgifter enn det administrative ved opprettelsen av lærerstillinga.

– Kommunestyret har vedtatt å ansette leirskolelærer, og vi ønsker å gi friluftssenteret muligheten for å drive leirskole i Sappen, sier Nordreisa-ordfører Øyvind Evanger (Ap). Foto: Torbjørn O. Karlsen