For selv om regnskapene for bedriften på Lauksletta ikke er klar ennå, så kan daglig leder Håvard Høgstad slå fast følgende:

- Det har vært et fantastisk år, preget av gode lakspriser. Vi har tidenes beste resultat på Arnøy Laks. Og når vi ser at bunnlinja blir såpass bra, så har vi bestemt at vi skal dele gleden og litt av pengene med de ansatte, sier Høgstad.

Dermed gir bedriften ut rundt 2,2 millioner i bonuser til sine ansatte. Alle får en månedslønn ekstra – nærmere bestemt 8,3 prosent av en årslønn. Det samme gjorde bedriften i fjor. Det er en solid bonus, men Håvard Høgstad mener det er på sin plass.

- Vi hadde lyst at bonusen skulle merkes. Om man fikk for eksempel 2.000 kroner i bonus, så holder det bare til et par tanker med bensin. Får man en månedslønn derimot, så kan man kjøpe noe fint. Har du kjøpt en 70-tommers TV for bonusen fra bedriften, så monner det, sier Høgstad.

Økning på 50 prosent

Selv om regnskapstallene for 2016  er klare, så sier Høgstad at man ligger an til en økning av omsetningen på 50 prosent sammenlignet med 2015. Da var omsetningen på 200 millioner kroner.

- Så hadde vi et resultat på 30-35 millioner i 2015 og der har vi en økning på enda mer enn 50 prosent, sier Høgstad.

Høgstad berømmer spesielt produksjonen på havet.

- Det er ekstra gledelig at bedriften aldri har slaktet så mye laks så effektivt på slakteriet. Og vi har heller ikke produsert så mye fisk på havet. Jeg vil spesielt berømme produksjonen på havet. Vi har økt produksjonsmengden med 20 prosent sammenlignet med fjoråret – og det med et betydelig lavere fôrforbruk og med langt færre driftsforstyrrelser, sier Høgstad.

Ifølge Høgstad skal nemlig alle de ansatte ha æren – både på sjøen, på slakteriet, på settefiskanlegget og i bedriften for øvrig. Jostein Bentsen støtter sjefen.

- Det er helt rett at alle får bonus. At det er totalresultatet som gjør utslaget. Når det går veldig bra, så får alle en bit av kaka. Og bonusen kommer godt med, sier Bentsen.

- Èn stor familie

En annen av de ansatte, Kim Andre Michalsen, er glad for at bedriften setter pris på de ansatte.

- Vi fikk bonus i fjor, så vi hadde vel et lite håp i år også. Men det er utrolig fint at de gjør dette og ikke minst at alle får bonus. Det viser at vi er én bedrift og én, stor familie. Så syns jeg det er fortjent. Folk jobber hardt og er motiverte, sier Michalsen.

For William Helge Olsen er det første gang han får bonus på Arnøy Laks etter ett år i bedriften.

- Jeg har bare hørt rykter om fjorårets bonusutbetaling. Det var en god følelse å se pengene tikke inn på kontoen. Det er god knall, sier William.

Og for hans del blir ikke bonusen brukt på TV.

- Nei, jeg har ingen spesifikke planer for pengene, annet enn at jeg skal spare dem til sommeren. Det er  godt å ha penger på bok, sier Olsen.

Irina Elena Plataga har mer konkrete planer for hva hun skal bruke pengene til. Hun har jobbet på Arnøy Laks i syv år nå, og ønsker å få eget hus på Arnøya nå.

- Ja, jeg sparer til å kjøpe hus. Jeg bor i leilighet nå, men trives her på øya og ønsker å få et eget hus, sier Irina.

- Mange usikkerhetsmomenter

Håvard Høgstad understreker at i en biologisk produksjon som det Arnøy Laks driver med, så er det mange usikkerhetsmomenter.

- I denne bransjen kan vi risikere å legger oss med frisk fisk og risikere å stå opp med syk fisk. Det er et ris bak speilet. Magien er å ta fisken opp fra 100 gram til fem kilo. Det er verdiskapningen. Så har vi risikoen i at markedet snur. Nå har det vært andre deler av landet som har hatt produksjonsutfordringer, som vi har vært forskånet for her. Men det kan snu, både ved at det blir verre å drive for oss også eller at det går bedre for de andre. Da blir det større volum inn i markedet, og prisene presses ned.

- Vi er fullt klar over at det går opp og ned i bransjen. Det har vi erfart tidligere, sier Kim André Michalsen.

Håvard Høgstad viser til hvordan ståa var i 2011, da de hadde nyfabrikken klar på Lauksletta.

I 2011, på denne tiden av året, var prisen på 45 kroner. Høgstad forteller at alle analytikerne mente at lakseprisene bare ville stige ytterligere. Det gjorde de ikke

-  Nei, da vi åpnet slakteriet her etter å ha brukt 40 millioner kroner, så var prisen 16,50 kroner! Til sammenligning var bestenoteringen i 2011 på 77-78 kroner, sier Høgstad.

Ekstra motivert

Men når man ser inn i glasskula for 2017, så ser det lovende ut for et tredje år på rad med bonuser.

- Ja, prognosene viser at veksten fortsetter i 2017. Det er viktig for å kunne betale ut en bonus nå. Det har vært fantastisk høye laksepriser og det bærer selvsagt resultatet preg av. Men uten den innsatsen som folk har lagt ned over hele fjøla, så har vi ikke fått det gode 2016-resultatet vi nå har oppnådd, sier Høgstad.

- Og bonusen gjør jo oss ekstra motivert for 2017. Vi ser at bedriften setter pris på det vi gjør og at de investerer i folket som jobber her. Det setter i alle fall jeg stor pris på, sier Kim André Michalsen.

- Men det kan jeg si dere, at det blir ikke noe bonus hvis lakseprisen er på 16,50 kroner kiloen, ler Håvard Høgstad.

Daglig leder Håvard Høgstad ved Arnøy Laks AS slår fast at bunnlinja for 2016 ble veldig bra. Da ønsket bedriften å sette pris på de ansatte med en bonus. Foto: Torbjørn O. Karlsen