– Det er et fantastisk resultat og mer enn vi kunne drømme om. Vi visste at vi hadde holdt budsjett, men kunne nesten ikke håpe på et så godt resultat, sier rådmann Anne-Marie Gaino i Nordreisa kommune.

Kommunen har mottatt omtrent 15 millioner kroner i merinntekter. De største merinntektene gjelder refusjon fra staten på 6,2 millioner kroner, økte frie inntekter på 4,1 millioner kroner og økt integreringstilskudd på 2,6 millioner kroner. Netto driftsresultat ble på 7,6 prosent, noe som er hele 5,2 prosent bedre enn budsjettert.

– På slutten av året gikk inntektene opp, og av nesten 23 millioner kroner er 15 millioner kroner merinntekter. Det er etter at man blant annet har sendt refusjonskrav på diverse prosjekter, intrigeringstilskudd på nesten 3 millioner og ikke minst skatteinnganger som netto utgjør 4 millioner kroner. Disse oppgjørene får vi to måneder på etterskudd, sier hun.

Eksterne midler

Kommunen vil fortsatt motta integreringstilskudd, men ikke som merinntekt.

– Vi ser at mye av utgiftene dekkes av eksterne midler. Også har vi fått inn ekstra på leie, større refusjoner i forhold til budsjettert og totalt sett er de største refusjonene fra staten og intrigeringstilskuddet. Dette har vi tatt høyde for utfra årets budsjett, og integreringstilskudd vil vi for eksempel ikke få i år som merinntekt, og vi regner heller ikke med å få like mye på skatteinntektene, sier hun.

Må vedtas på juni-møtet

Nordreisa kommune har stått på ROBEK-lista helt siden 2003. Det er det nesten ingen kommuner i Norge som matcher.

Det store overskuddet betyr at kommunen kan komme ut av ROBEK i 2017. Men først må det vedtas på kommunestyremøtet i juni å betale det resterende beløpet på 4,8 millioner kroner.

– Vi skulle dekke 7,9 millioner kroner av Robek-gjelda i 2016, og nå gjenstår 4,8 millioner kroner. Men regnskapsreglene er slik at man må bokføre det man har budsjettert, så det betyr at vi bare har dekket det som var satt i budsjettet. Sannsynligvis blir det foreslått i juni-møtet å dekke hele ROBEK-gjelda, sier Gaino.

7 millioner

I forhold til innsparinger har kommunen spart nesten totalt 7 millioner kroner på å holde stillinger vakant imens nedbemanningsprosessen pågikk.

– Vi har holdt stillinger vakant på grunn av lønnsminsking, og det har vært en gunstig effekt i forhold til lavere sykefravær. Når det er spart på lønn, er det også automatisk spart inn pensjonsutgifter, og totalt har lønn og pensjon en besparelse på syv millioner kroner. Det har vært en generell besparelse da vi har holdt igjen på budsjettet, forklarer Gaino.

Lønn har en besparelse på fem millioner kroner og pensjon har en besparelse på to millioner kroner.

–  All honnør til ansatte

Nordreisa kommune forventer ikke å få like store merinntekter i år, blant annet fordi kommunen ikke vil få inntekt for asylsøkere.

– Mye av merinntektene kan vi ikke forvente å få i år. I 2017 skal vi holde oss til våre budsjetter og innenfor rammene, og vi skal ikke spare inn ennå mer. Nå vil vi ha mer fokus på å normalisere drifta.

– Alle lederne og ansatte skal ha honnør for dette og det er veldig bra med lavt sykefravær. Det står det respekt av, sier Gaino.