Bakgrunnen for den eventuelle sammenslåingen av kontorene er at et interkommunalt NAV-tilbud i større grad kan styrke NAVs ungdomssatsning, og kan bidra til at flere kan komme i arbeid. Et nytt felles NAV-kontor for Balsfjord og Storfjord vil bli et av de største i Troms fylke.

Svært fornøyd

Benedicte Helen Lilleng, NAV-leder i Storfjord, har siden juni 2016 også fungert som leder for NAV Balsfjord. Lilleng er godt fornøyd med prosessen som har vært i forkant av rådmannens innstilling til kommunestyremøtet onsdag 22.februar.

- Jeg er glad for at det er de ansatte selv som har fått utarbeidet løsningsforslaget, og det har vært en god prosess hele veien. Det ble gjort vedtak i Stortinget før jul om at det skal bli færre og større NAV-kontor, og at man derfor bør vurdere interkommunale samarbeid. Vi er nå er vi blant de første i Troms. Dette er en utredning som er godt forankret administrativt, politisk og ikke minst blant de ansatte i begge NAV-kontor, sier Lilleng.

Et naturlig valg

Målet med samarbeidet er at større kompetansemiljø kan føre til mer spesialisering og dermed bedre tjenester for brukerne. Å skulle slå kommunens NAV-kontor sammen med Balsfjord, er for Lilleng et naturlig valg. Kontorene i begge kommunene har levert gode tjenester, men står ovenfor de samme utfordringene.

- Vi har analysert blant annet pendlerstrømmer og ser at Balsfjord er et viktig arbeidsmarked for Storfjord. Over 100 personer fra Storfjord jobber i Balsfjord. Det er få jobber for ufaglærte her i kommunen, og det gir utfordringer med tanke på å finne egnede arbeidsmarkedstiltak for ungdom som mangler formell kompetanse og bosatte flyktninger i introduksjonsprogrammet i kommunen. Balsfjord har et arbeidsmarked og en videregående skole som kan gi bedre muligheter for utdanning og arbeid. Et felles kontor kan gi begge NAV-kontor et større arbeidsmarked å jobbe tettere opp mot, sier Lilleng.

Med forbehold

Ordfører i Storfjord kommune, Knut Jentoft, sier at han på sin side føler de må få svar på flere uavklarte spørsmål rundt flytting av kontoret. Han mener i likhet med Lilleng at det har vært en god og gjennomarbeidet prosess i forkant av innstillingen.

- Innstillingen er derfor med et forbehold om at vi får dette i havn. Kommunen har jo blant annet bygget et hus til NAV, hvor de er leietakere, så dette med leieavtalen må jo avklares. Samtidig må vi vite litt mer om konsekvensen for de svakeste partene i denne saken, sier Jentoft til Framtid i Nord.

Nedenfra og opp

Ordføreren er positiv til at det blir et felles arbeid på tvers av kommunegrensene.

- Det positive er jo at det blir et fellesarbeid i disse kommunene. Samtidig vil dette bli et pilotprosjekt som har blitt utarbeidet nedenfra og opp, og det er bedre enn at endringene blir tredd ned over på hodene på de ansatte etterpå, sier Jentoft.