I området skal det investeres fire til seks milliarder i løpet av de neste årene. Halti næringshage tror ti prosent av beløpet vil tilfalle lokalt næringsliv.

Arctic Suppliers er et bedriftsnettverk og ble etablert på bakgrunn av de store investeringene som nå gjøres i Nord-Troms. Bedriftsnettverket skal være et leveringsdyktig nettverk overfor europeiske entreprenører, og bedriftsøkonomisk sett er målet at alle medlemsbedriftene skal få et oppdrag som de ellers ikke ville fått.

- Medlemskapet i Arctic Suppliers har gitt oss store fordeler, sier Sigleif Pedersen, daglig leder av Avfallsservice AS, som også er prosjekteier, i en pressemelding.

Nettverket har hele tiden hatt tett kontakt med Statnett om kraftlinjeutbygginga mellom Balsfjord og Alta.

– Tidlig i prosessen fikk vi møte alle aktuelle selskap som var kvalifiserte for å regne på anbudet. Det ga oss muligheten til å presentere oss som et regionalt avfallsselskap og vi har nå gjort avtaler med fire selskap som er engasjert i kraftlinjeutbygginga, sier Pedersen.

Viktig samarbeid

Halti næringshage er prosjektleder for bedriftsnettverket.

– Innovasjon Norge bruker Arctic Suppliers som en suksesshistorie for hvor bra nettverk fungerer, spesielt her hvor det er små bedrifter. En må være flere sammen, for eksempel i reiselivet ser man at bedrifter må samarbeide, sier Hilde Nyvoll, prosjektleder for Arctic Suppliers, til Framtid i Nord.

Bedriftsnettverket fungerer som et kontaktpunkt for kunden, og skal gi kunden rask tilbakemelding på henvendelser, samt koordinere tilbud fra ulike leverandører i nettverket.

– Kundene ringer mitt telefonnummer uansett hva de trenger, også videreformidler jeg det videre. Det kan være boplass, vasking av klær eller omså vegstikker. Har vi ikke aktuelle bedrifter innenfor nettverket, så skal vi klare å få kontakt med andre bedrifter likevel. Vi svarer alle tider på døgnet, sier hun.

Medlemmer av Arctic Suppliers som også allerede har fått oppdrag er Betongsservice AS, Reisafjord Hotel AS, Reisa Friluftssenter AS, Mountain Safety og Nord-Troms Maskin og anlegg AS.

Fremmer kunnskap

I tillegg til samarbeid mellom medlemsbedriftene, er det fokus på kunnskap og læring.

– Vi driver med kompetanseheving av medlemmene. For eksempel i fjor høst hadde vi et kurs om hvordan man inngår kontrakter – når man skriver store kontrakter på millioner er det greit å ha tunga rett i munnen og vite hva man holder på med, flirer Nyvoll.

Innovasjon Norge kommer

Innovasjon Norge har finansiert femti prosent av Arctic Suppliers, siden det startet opp for omtrent to år siden. Tirsdag besøker Innovasjon Norge bedriftsnettverket, og da skal videre drift diskuteres.

– Bedriftsnettverket kan man få finansiert i maksimum tre år, så vi skal snakke litt om neste år. Vi ønsker å videreføre nettverket selv om finansieringa fra Innovasjon Norge tar slutt, og derfor vil vi se på hvordan eventuelt bedriftene selv kan gjøre jobben som næringshagen gjør i dag, sier Nyvoll.

– Innovasjon Norge bruker Arctic Suppliers som en suksesshistorie for hvor bra nettverk fungerer, spesielt her hvor det er små bedrifter. En må være flere sammen, for eksempel i reiselivet ser man at bedrifter må samarbeide, sier Hilde Nyvoll, prosjektleder for Arctic Suppliers, til Framtid i Nord.