- Vi fikk inn flere sterke søknader i år, og valget havnet til slutt på Ánna-Katri. Hun er en målbevisst moderne danser, med fokus på det samiske, både kunstnerisk og samfunnsmessig. Hennes betraktninger om urfolksdans og måten hun lar seg inspirere av dette, vekket en ekstra nysgjerrighet hos oss, sier festivalsjef Karoline Trollvik.

Helander er oppvokst i Kautokeino, men bor i dag i Oslo. Hun har danset siden hun var 13 år gammel og startet da med orientalsk dans.  Helander blir inspirert av hvordan andre unge urfolksartister blander elementer fra sin kultur med nåtidens kunstformer. Stilen og uttrykket hennes har derfor endret seg gjennom årene, fra å blande estetiske deler fra joik med magedans til en mer samepolitisk front av hiphop. Det skriver Riddu Riddu i en pressemelding.

- Tungt å være ung kunstner

- Dette er en anerkjennelse som betyr mye for meg. Dans kan være et vanskelig kunstnerisk sjikt å jobbe i, og det kan være tungt å være ung kunstner. Denne beskjeden motiverte meg enormt, og jeg gleder meg masse til alle mulighetene dette året kan gi meg, sier Helander.

Gjennom utmerkelsen Årets unge kunstner ønsker Riddu-festivalen å rette fokus på unge samiske kunstnere, for at de skal kunne utvikle sitt talent og synliggjøres nasjonalt og internasjonalt.

Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge tildeles den unge kunstner et stipend på kroner 25 000 kroner.