URPREMIERE FOR MUSIKKVIDEOEN TIL LÅTEN MOR GUSTAVA:

Eriksen: – En pålitelig og sterk historie

Musikkvideoen til den kvenske låten "Mor Gustava" ble godt mottatt på Halti.

Mor gustava: Torsdag holdt Trine Strand en mini-konsert på Halti. I tillegg ble musikkvideoen til den kvenske låten hennes, Mor Gustava, vist for første gang. Foto: Ørjan Bertelsen 

URPREMIERE Musikkvideoen ble godt mottatt av pubikum.  Foto: Ørjan Bertelsen

FORNØYD Pål Vegard Eriksen, daglig leder i Halti kvenkultursenter IKS. 

pluss

Torsdag i forrige uke markerte Kvenkultursenteret Kvenfolkets dag på Halti. Dagen startet med besøk av 80 elever fra Nord-Troms videregående skole, forteller Pål Vegard Eriksen, daglig leder i Halti kvenkultursenter IKS.

– Elevene fikk se to filmer; Siso – din indre styrke og Det hemmelige språket. Disse filmene forteller mye om kvensk historie og fornorskninga, og det er filmer som ungdom flest ikke oppsøker på eget initiativ, sier han.

– Derfor er det viktig å vise dem, og Kvenfolkets dag var en passende anledning til det, legger han til.


Urpremiere

Torsdag kveld var det klart for urpremieren på musikkvideoen til låten Mor Gustava – en video som er produsert av Ørjan Bertelsen.

– Jeg vil si at han har laget en pålitelig og sterk historie, med fine og beskrivende bilder, sier Eriksen.

Låten ble sluppet i desember av Balsfjord-artisten Trine Strand. Sangen handler om hennes kvenske tippoldemor, Gustava, som i barneårene vandret fra Rovaniemi til Norge sammen med familien sin på grunn av hungersnød. Den kvenske historien har gjort et sterkt inntrykk på artisten.

I sangen har hun gjort et bevisst språkgrep, ved å ha refrenget på kvensk: «Ko lähet rakas lapsi, älä koskhaan unoha kotisi».

– Strand holdt også en mini-konsert på Halti, der en av låten var Mor Gustava. Refrenget er på kvensk – på den måten synliggjør hun språket og gjør folk nysgjerrige på hva ordene betyr.

Feirer for store og små

Lørdag inviterer miljøet på Halti til Kvensk lørdag, i forbindelse med kvenfolkets dag 16. mars.

– Jeg gleder meg til lørdag. Sammen har vi laget et program som vi tror favner bredt og klarer å favne alle aldre. Programmet skal formidle mer kunnskap om kvensk språk-, historie- og kultur, sier Eriksen til Framtid i Nord.