– Det er en alvorlig svikt og vi mener det er et brudd på helsepersonelloven.

Eva Marita Hansen er dypt rystet etter hendelsen før helga. Hennes mor er på korttidsopphold på Åsen og midtveis i dette oppholdet skjedde det som Eva Marita Hansen kaller en alvorlig svikt.

– Jeg fant henne fredag morgen på fellesstua. Da hadde hun fått mye opiater torsdagen. Jeg fant henne i en stol og da jeg så etter hadde hun medikamenter i munnen full. Hun hadde rett og slett fått en overdose og lå med spasmer, sier Hansen.

– Var fælt

Bjørg Fagerhaug er søskenbarn til Evas mor. Hun besøkte henne torsdagen, men da var det nesten ikke mulig å få kontakt med henne.

– Hun satt på stua med et pledd over seg. Jeg prøvde å vekke henne, men det var ikke sjans. Hun gløtta på øynene, men de bare vrengte seg. Det var fælt, sier Fagerhaug.

Eva Marita Hansen fikk mora med seg til legekontoret i en ambulanse. Den hadde sykehjemmet tilkalt på forhånd ettersom mora hadde en fastsatt time allerede hos lege.

Fikk overtalt

På legekontoret fikk Eva etter mye om og men overtalt legen til å gi moren en motgift.

– Det var ikke enkelt, men jeg fikk overbevist legen om at hun trengte en motgift og at hun måtte til UNN. Da vi kom dit så fikk vi beskjed om at det var 50/50 om hun ville overleve eller ikke, sier Hansen, som selv har jobbet 18 år i helsevesenet.

– Vi kunne håpe på det beste, men måtte være forberedt på det verste, sier Evas storesøster Hege Sporsheim (46).

– Men motgiften hjalp og allerede neste dag kunne hun sitte oppreist i senga og spise, sier Hansen.

Følger saken

Sporsheim sier at de ønsker oppmerksomhet rundt saken til moren deres for å hjelpe andre.

– Det er viktig at dette ikke skjer igjen og at ikke andre får samme behandling. Derfor ønsker vi å stå fram med saken, sier Sporsheim, som sammen med søsteren skryter av ambulansepersonellet som tok seg av moren deres.

– Nå er hun på UNN og vi føler oss trygg på at hun får den oppfølgingen hun trenger nå, sier Sporsheim.

Moren er på bedringens vei nå, men hun er fortsatt medtatt etter hendelsen.

– Hun sa til oss da vi var på UNN sist: «Stå på for meg». Og det skal vi. Vi kommer til å levere en klage til Fylkesmannen på den behandlingen vår mor har fått, sier Eva.

I mellomtiden har hun valgt å ta moren ut av Åsen omsorgssenter.

– Hun skal ikke tilbake dit når hun kommer fra UNN. Det er helt sikkert, sier Hansen.

Jentoft: – Må kunne føle seg trygg

Ordfører Knut Jentoft mener fakta i saken må klarlegges.

Jentoft ønsker ikke å uttale seg om den spesifikke saken fra Åsen omsorgssenter. Men sier på generelt grunnlag at det er viktig for kommunen at pårørende føler seg trygge på at deres nærmeste blir tatt vare på.

– Det er veldig trist når pårørende opplever det slik som de gjør. Hva som er fakta i saken må klarlegges, det uttaler jeg meg ikke om, men på generelt grunnlag er det viktig at pårørende er trygge på sine når de er innlagt, sier Jentoft.

Han var søndag i kontakt med de pårørende i denne saken.

– Politikernes oppgave er først og fremst å sørge for at sykehjemmene har gode rammebetingelser, men jeg ønsket å vise at kommunen bryr seg. Hvis de mener at noe er galt, så er det et system som skal ta seg av det. Det regner jeg med blir gjort her også. En slik sak skal også ha prioritet intern hos oss, sier Jentoft.

Avdelingsleder på behandlende avdeling i Storfjord kommune, Anne Rasmussen, sier til Framtid i Nord at hun ikke kjenner saken spesielt.

– Men det jeg kan si er at hvis det skulle komme en klage, så skal vi behandle den på en forsvarlig måte.

Hun understreker at de ønsker å ha god kontakt med de pårørende.

– Det er noe vi verdsetter i det daglige arbeidet vår. Vi ønsker gode relasjoner med de pårørende.

Rasmussen sier at man har klare rutiner for medisinering.

– Det deles ikke ut medisiner ute at det foreligger en forordning fra en lege – som er medisinsk ansvarlig. Og den skal være skriftlig. Det er det klare rutiner på. Så doserer og deler sykepleiere ut medisin i henhold til det, sier Rasmussen.

Framtid i Nord forsøkte mandag, uten hell, å få snakket med fungerende tjenesteleder Line Hansen ved Åsen omsorgssenter.

DØDEN NÆR: Søstrene Eva Hansen og Hege Sporsheim ser gjennom bildene fra den rystende hendelsen med moren før helgen. Eva har både bilder og video av moren som vrir seg i spasmer etter det Eva mener er en overdose. Foto: Torbjørn O. Karlsen
FÅR KRITIKK: Åsen omsorgssenter. Foto: Jan Arild Hansen
Ordfører i Storfjord kommune, Knut Jentoft.