- Det sies at en god leder har noe spesielt i ryggsekken. Lederen vi har plukket ut har mye; tydelig god kommunikasjon, strukturert nettverksbygging med lokale aktører. «Det er bedre med et nei enn å aldri ha spurt. Medarbeidersamtaler ble viktig å gjennomføre etter lederbytte.» Det som er bra med denne sekken er at man bruker det som er i den, men man skaper også nye ting hele veien. Vinneren er Andrea Sofie Kenta fra WiFrii UB, leste juryen opp, da Andreas Sofie Kenta fikk tildelt lederskapsprisen.

Årets fylkesmesse ble en thriller av de sjeldne. WiFrii UB og Trash It UB, begge ungdomsbedriftene fra Nord-Troms videregående skole, deler tittelen Beste Ungdomsbedrift i Troms 2017.

Trash It UB har drevet ungdomsbedriften siden september 2016, men det er WiFrii UB som skal være fylkets representant i konkurransen om å bli den beste Ungdomsbedriften i Norge. Årsaken til det er at flere av de samme elevene i Trash It UB vant med en annen bedrift i fjor, som da var Studenthjelpa UB.

Kenta er daglig leder i ungdomsbedriften WiFrii UB.

- Jeg har ikke ord for dette. Det er så surrealistisk at jeg vant lederskapsprisen og at vi vant for beste ungdomsbedrift, sier hun til Framtid i Nord.

Kenta tror det er hennes syn på arbeidsmiljø og kommunikasjon som gjorde utslaget for juryens konklusjon.

- Jeg er veldig engasjert i lederskap, og opptatt av forskjellen mellom å være leder og sjef. Mange ganger kan det bli sjefing istedenfor veiledning, og da går det ikke så greit med kommunikasjonen. Kommunikasjon er det jeg ser på som lederskap. De så kanskje på min innsikt i lederskap, og hvor mye det betyr for meg å ha et godt arbeidsmiljø, sier Kenta.

Til høsten skal hun delta i Leder for en dag, der hun skal følge en toppleder på en arbeidsdag.

Delt 1. plass til Nord-Troms

Trash It UB tok totalt ni forskjellige priser, imens Wifrii UB tok fem forskjellige priser. WiFrii UB har laget en sekk som skal hjelpe folk å komme seg ut på tur.

- Bedriften vår har som visjon å få ut folk som ikke er så entusiastisk i trening, med tanke på at trening er blitt så prestasjonsbasert og folk føler de ikke strekker til. Vi ønsker at folk skal bruke nærområdene til trening og som en friluftsarena. Jeg vil si at vi har klart å få ganske mange ut på tur, sier Kenta.

- Produktet vårt er en tursekk med ferdig utstyr; en vannflaske, en kopp, real turmat og ett sitteunderlag, legger hun til.

Ingen forventninger

- Vi dro på Fylkesmessa uten forventninger, så vi ble veldig glade og stolte da vi vant. Vi har jobbet så hardt for dette, og vi er også kjempeglade for at vi fikk dra på Fylkesmessa - bare det var kjempeartig. Det er helt sinnsykt at vi skal til NM, og vi ser at vi virkelig får igjen for alt arbeidet, sier Kenta.

Hun tror bedriftens fokus på arbeidsmiljø er en av faktorene for at de tok seieren.

- Jeg tror vi vant fordi vi har vært veldig engasjert og frampå. Selv om det har vært konflikter i bedriften, så har vi holdt humøret oppe og gjort det beste vi kunne. Det sosiale har hatt veldig mye å si, og at vi har kommet til enighet om hvordan miljøet vårt skal være. Jeg tror det har fått juryen til å krysse av et merke ved vår bedrift, sier hun.

Gjengen fra Wifrii UB, som står samlet til høyre i bildet, hadde nok de bredeste smilene. De fikk finaleplass i tillegg til delt 1. plass med Trash It UB, som står til venstre på bildet. Begge ungdomsbedriftene er fra Nord-Troms videregående skole. Foto: Kaja Baardsen/Ungt Entreprenørskap