Det er en utmerkelse som henger meget høyt, for blant omtrent 8000 melkeleverandører er det bare 99 som har innfridd kravene til denne prisen. Utdelingen fant sted på årssamlingen i Kåfjord produsentlag.

Otto Magnar Skogheim (59) har drevet gården sin i nærmere 40 år. Før han og kona tok over gårdsbruket i 1980, som ligger ganske nøyaktig én mil fra Løkvoll på Kjerringdal-sida, drev han den sammen med sine foreldre.

– Gården har alltid vært mitt levebrød. Jeg skal holde på til jeg er 67 år hvis det går. Men man vet aldri – helsa er viktigst i mine øyner. Har jeg den, så har jeg alt! Sånn er det bare, sier han.

Ikke første gang

Skogheim fikk vite noen uker i forveien at han skulle motta TINES plakett for levering av elitemelk i 20 år. I 2010 fikk han også en pris fra TINE, da for å ha levert elitemelk sammenhengende i 15 år.

– Jeg synes selvfølgelig at det er fint å få pris. Jeg må ha gjort noe riktig for å oppnå en slik pris.

– Trives du godt som melkebonde?

– Ja, det må jeg ha gjort når jeg har holdt på så lenge. Man er sin egen herre, men samtidig fast. For å dra noen steder må man ha avløser, ellers disponerer man dagene fritt og gjør som man vil. Men fjøset må man gjøre uansett, sier Skogheim.

Skogheim har per dags dato elleve melkekuer.

– Gården er låst og man kan ikke utvide, fordi den er rasutsatt fra alle kanter. Hadde jeg søkt, så hadde jeg ikke fått lån uansett på grunn av dette.

Han forteller at de snart skal kontakte NVE igjen.

Mange krav

Det er en rekke krav til kvaliteten av melka for at den blir klassifisert som elitemelk. Celletall, bakterieinnhold, sporeinnhold, syretall og frysepunkt blir kontrollert flere ganger i måneden, og melka blir kontrollert for innhold av medisinrester ved hver melkehenting. Kravet for å motta 20 års-plakett er at en må ha levert elitemelk i 20 av 22 år. I tillegg til krav om elitemelk, er det også krav om KSL-godkjenning (Kvalitetssystem i Landbruket) og et godt fjøsstell.

Skogheim forteller at landbruket i dag har et solid regelverk både i forhold til produksjon og dyrevelferd.

– Det er mange lover og regler som man alltid må fikle med. Man må bare fylle ut skjemaene og alltid være 100 prosent på høgget. Men heldigvis kan man gjøre mye på data. I melkeproduksjonen tar man prøver av melka daglig, så det er full kontroll der også. Man må være 100 prosent oppegående, sier han.

– Vil du anbefale unge å bli bonde i dag?

– Jeg kunne svart både ja og nei, for du må være opptatt av dyr og ikke av å ha så mye fritt. Det er dyrt å leie avløser. Man er veldig fast når man har en gård, friheta har man, men fast er man likevel.