Storfjord kommune er eneste i Nord-Troms med synkende barnefattigdom (Kåfjord kommune mangler data. red.).

– Det er vanskelig å være helt konkret, men Storfjord er en liten kommune, og ligger ikke usentralt; vi sliter selvsagt med kompetanse. Men jeg tror nøkkelfaktoren er NAV og barnevern, sier Jentoft.

Storfjord kommune har nylig hatt et møte med barneverntjenesten, for å gjennomgå bakgrunnen for negative oppslag i media.

– Vi ville vite hva vi kan gjøre for å forhindre lignende. Svaret vi fikk er at barneverntjenesten i Storfjord er i flytsonen – den siste tida og i dag har vi god kompetanse og en velfungerende tjeneste. Samarbeidet mellom NAV og barnevernet er viktig for å plukke opp og motvirke barnefattigdom. Vi er veldig glad for tallene, men vi bør bli enda bedre. Vi er på riktig vei, sier han.

Flyktningpolitikk og boligpolitikk

Når Framtid i Nord tar kontakt med Jentoft er han på møte i Trondheim, og har derfor ikke satt seg inn i tallene.

– Ved første øyekast tenker jeg at dette henger sammen med flyktningpolitikk på den ene sida og boligpolitikk på den andre sida. Også er det selvsagt viktig med en fungerende NAV-tjeneste som kan følge opp og ta tak i de som sliter.

– En del av dette henger selvsagt med hvordan vi tar vare på våre nye landsmenn. En ting er god integrering og det andre er boliger. Det er viktig med gode boliger i disposisjon fra kommunene. Vi mangler blant annet bolig til folk som trenger det, men vi skal starte med bygging og regulering av boliger, sier Jentoft.

BARNEFATTIGDOM I NORD-TROMS:

Kommune20132015
Nordreisa5,7 %7,8 %
Kvænangen12,6 %18,3 %
Skjervøy5,5 %6,3 %
KåfjordIngen data (2014: 4,2 %)Ingen data
Lyngen7,4 %9 %
Storfjord8,4 %7,9 %