I fire år har Oteren barnehage arrangert Barnehagens kulturmønstring (BMK).

– Barnehagens kulturmønstring oppstod spontant etter UKM for 4 år siden. Noen av barna som hadde vært og sett på UKM, sang og danset i garderoben. En fra personalet grep tak i det, og oppmuntret flere til å stå fram. Det ga oss idéen til Barnehagens kulturmønstring, sier Vigdis Engstad, styrer i Oteren barnehage.

Inviterer familien

Året etterpå arrangerte barnehagen sitt første BMK, der de inviterte foreldre og søsken til å komme og se på.

– Vi øver med barna i forkant og legger opp til et program på maks tjue minutter. Målet med BKM er at barna skal få mulighet til å stå fram for hverandre, foreldre og søsken og bli trygge på det, sier Engstad.

Barnehagen åpner Barnehagens kulturmønstring med en felles sang.

Hvert år framfører 3-åringene en sang eller to internt for de andre barna. I år sang de om Karius og Baktus, da barnehagen har hatt Thorbjørn Egner som tema og lest boka Karius og Baktus.

– Så framfører 4- og 5-åringene noen sanger. I år framførte de «Bestemor skogmus` vise» og «So, ro Lillemann» fra Hakkebakkeskogen av Egner, sier hun.

– I tillegg har vi kunstutstilling, slik som på UKM. I år har vi «Kunst, kultur og kreativitet» som hovedtema. Vi har tatt vare på mye av det barna har laget siden i høst for å kunne stille ut til BKM.

Fokus på Valkeapää

De ansatte i barnehagen forsøker å inspirere barna med bilder av kjente kunstnere.

– Vi har blant annet brukt bilder av kjente norske malere, som Munch og Kittelsen, til å inspirere barna når de skulle male. I februar hadde vi fokus på samisk kunst, sang og musikk, der i blant Nils Aslak Valkeapää, forteller Engstad.