I Nord-Troms ble det i sin tid gitt fiskerettigheter til Skjervøytrålere med leveringsplikt til anlegg i regionen for å sikre industrien jevn råstofftilgang. Retten til råstoff tilhører fortsatt Skjervøy og sekundært hele Nord-Troms og Vest-Finnmark.

– Fiskerinæringen er viktig i Nord-Troms for å sikre arbeidsplasser og aktivitet. Råstoff fra trålerne kommer til å fortsatt være viktig i framtida i forhold til landindustri i regionen, mener Nord-Troms regionråd.

Skal komme kystsamfunnene til gode

Regionrådet er enig med ekspertgruppen om at pliktsystemet som ligger til grunn i dag, i liten grad fyller opp intensjonen om lønnsom, helårig drift av fordelingsanlegg basert på trålråstoff - og at en av årsakene til at pliktene ikke fungerer er fordi pliktsystemet over tid er uthulet i forhold til intensjonen.

– Det er ekspertgruppens klare oppfatning at en oppheving av pliktsystemet forutsetter at de verdiene, som pliktene i dag faktisk bidrar med til kystsamfunnene, fortsatt kommer kystsamfunnene til gode, og at man søker å realisere de intensjoner som lå bak pliktene. Noe annet ville være å undergrave det livsgrunnlaget som kystsamfunnene har bygget opp gjennom årtier, der det blant annet er lagt til rette for trålernes næringsvirksomhet, skriver Nord-Troms regionråd i en uttalelse til Næringskomiteen på Stortinget (stortingsmeldinga «Pliktsystemet for torsketrålere»).

Svært underlig

I lys av denne «klare oppfatningen» framstår verdivurderingen av pliktene fra ekspertgruppen og regjeringen svært underlig, nærmest basert på en misforståelse. Det er jo råstoffet, altså fisken, som er en verdi og ikke antall fiskebruk, mener regionrådet.

Om retten til råstoff faller bort, mener regionrådet at verditapet må kompenseres.

– Som grunnlag for en slik verdivurdering må man da skue hen til markedsverdien av råstoff, hvor en enhetskvote representerer en markedsverdi på omtrent 200 millioner.

I Stortingsmeldingen er det lagt opp til at de berørte kommunene skal kunne gis penger til omstilling. For Skjervøy og regionen sin del er det verken ønske om, eller umiddelbar mulighet til, å omstille seg bort fra fiskeri.

– Fiskerinæringen har vært og vil være en viktig faktor for verdiskapingen i kystsamfunn og en forutsetning for at vi skal ha en oppegående landindustri er tilgang på råstoff gjennom hele året, skriver regionrådet.

Nord-Troms Regionråd krever:

– Tilbudsplikten og aktivitetsplikten skal opprettholdes. Trålerne er den flåtegruppen som best kan levere råstoff til industrien på høsten. For å stimulere til at trålerne skal levere mer fersk råstoff til industrien, innføres det ferskfiskordning etter samme modell som hos kystflåten. Dette innebærer at de trålerne som leverer ferskfisk i et gitt tidsrom får kvotebonus. Denne kvotebonusen tas fra grunnlaget til alle trålerne.

Nord-Troms Regionråd støtter at det må gjøres noe med bearbeidingsplikten.

– Denne plikten bør fjernes eller endres på slik måte at industrien gis fleksibilitet til å bruke råstoffet på en best mulig måte.