KomRev NORD har gjennomført en forvaltningsrevisjon av Kåfjord kommunes barnehager, på bakgrunn av en bestilling fra kontrollutvalget i Kåfjord.

I rapporten kommer det fram at kommunen ikke i fullstendig grad følger regelverkets krav om politiattest for de som skal utføre arbeid i barnehagene. Det ble funnet to politiattester som var fire måneder gamle da de ble registrert hos kommunen, imens kravet er at attesten ikke skal være eldre enn tre måneder når den leveres.

– Vår undersøkelse viser at kommunen ikke har rutiner på å innhente politiattest når andre enn kommunalt ansatte skal gjøre jobb i barnehagene. Videre fremgår det av funnene at vedtektene for de kommunale barnehagene i Kåfjord kommune ikke er oppdatert med hensyn til endringer gjort i forskrift om politiattest i barnehager, kommer det fram i rapporten fra KomRev NORD.

–  Til slutt viste våre funn at to politiattester var fire måneder gamle da de ble registrert hos kommunen, der kravet er at attesten ikke skal være eldre enn tre måneder da den leveres.

Pedagogisk bemanning

Kommunen følger kravene om pedagogisk bemanning ved Birtavarre og Olderdalen barnehager, men ikke i Fossen Barnehage.

– Utregning av påkrevet bemanning ved Fossen barnehage viser beregningsmessig behov for 4,28 pedagogressurs, mens barnehagen har i dag 3,6 årsverk med pedagogiske ledere. Barnehagen må minimum ha fem pedagoger i hele stillinger, da regelverket ikke gir rom for å beregne prosentvise stillinger, konkluderer revisor.

På bakgrunn av revisors funn, vurderinger og konklusjoner anbefaler KomRev NORD at:

· Kommunen sikrer tilstrekkelig pedagogisk bemanning ved Fossen barnehage.

· Kommunen etterlever lov- og forskriftskrav om politiattest for personer som skal utføre arbeid i barnehagene.

· Vedtektene for de kommunale barnehagene oppdateres i tråd med endringene gjort i forskrift om politiattest i barnehager.