Forestillinga Tjära människa (Tornedalsteateret) og musikkgruppen WAO kommer til Nordreisa, Kåfjord og Skjervøy under årets kvenske kulturdager i Nord-Troms.

Tjära människa tar for seg poeten og visesangeren Vilho Ollikainen, fritt tolket av folkemusikeren Jan Johansson.

– En stor og vakker skatt

Vilho Ollikainen levde fra 1934-1998, men lever fremdeles i ånden. Han levde, sang, mente, kjente og tenkte – om eksistensen, kjærligheten, mørket, naturen, mennesket og barnet i oss, om politikk, maktspill og verdens gang. Ofte kom han til uttrykk i sitt kammer i Ullatti (Gällivaara), men mange ganger også på scenen sammen med JP Nyströms orkester.

– Vilho Ollikainen etterlot seg en stor og vakker skatt for ettertiden. Mengder av nedtegnede og innspilte viser, salmer, dikt, ordtak, samholdsanalyser, tanker for dagen, tegninger, bilder og skulpturer – både på finsk, meänkieli og svensk. Alt dette har Tornedalsteateret blitt påvirket og inspirert av i denne forestillingen, skriver Halti Kvenkultursenter IKS i en pressemelding.

Regina Veräjä og Jan Jonasson står for manuset, og Markus Forsberg for regi.

Musikkgruppa WAO består av musikere fra blant annet JP Nyströms, JORD og JPP, som alle på ulike måter har latt seg inspirere og berøre av Vilhos kunstnerskap. Gruppen ble dannet tidsnok til Tornedalsteaterets premiere av Tjäre människa - pjäsen om Vilhos liv i oktober 2014, og har siden turnert med Vilho Ollikainens budskap, under navnet WAO (Wilho Akseli Ollikainen).

Susanne Rantatalo, Göran Eriksson, Jan Johansson og Arto Järvelä står for vokal. I tillegg spiller Eriksson kontrabass, Johansson trekkspill og Järvelä fiolin og kantele. Markus Falck spiller tramporgel og trekkspill.

Mange aktiviteter

Tjära människa og WAO er et samarbeid mellom Halti kvenkultursenter IKS og Folkemusikk i Troms. Paaskiviikko 2017 er støttet av Kulturrådet og Troms fylkeskommune.

Paaskiviikko arrangeres 5. til 11. juni i Nord-Troms. I år er det ti år siden festivalen ble arrangert første gang.

I tillegg til konserter og forestillinger, blir det også blant annet workshop på Hottigården, kvenskkurs, foredrag, kurs i slektsforskning, filmvisning og pubquiz.