Han ber kommunestyrene våkne opp og gjøre tiltak som man vet virker. – Vi må håpe at det blir bedre med Veilederkorpset.

– Jeg er ikke sikker på at alle ansvarlige politikere har forstått alvoret. Det er kanskje vanskelig å ta innover seg hvor viktig en god skolegang faktisk er for ungene våre, sier Benonisen, som også er utvalgsmedlem i det nasjonale Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).

– Det er jo slik at de fleste elevene i Nord-Troms og Nordreisa klarer seg greit på skolen. Men det er også slik at en skremmende stor andel av elevene ikke lærer det de skal. Konsekvensene av dette ser vi først når elevene går fra ungdomsskole og over i videregående og deretter ut i arbeidslivet eller videre studier. De elevene som har svak mestring på grunnleggende ferdigheter får ikke de mulighetene som de elevene som mestrer lesing, regning og engelsk. Dette er det stor enighet om i både forskningen og politisk. Det er dessverre slik at en alt for stor andel elever i Nordreisa ikke får med seg det grunnlaget de bør ha fra grunnskolen. Og slik har det dessverre vært i mange år, sier han.

–Må være mer aktiv

Benonisen forventer at politikerne setter i gang arbeidet og gjør noe med situasjonen.

– For meg virker det som at både politikerne og administrasjonen ikke har tatt dette helt innover seg. Lovverket er klart på hvor ansvaret ligger for å sikre en god skolegang og systemer som gjør at skolen virker. Kommunestyret er skoleeier og skal sørge for å sikre kvaliteten.

– Så du mener at kommunestyret må være mer aktiv?

– Informasjonen vi har fått er god nok. Våre elever lærer ikke bra nok på skolen! Det må vi sørge for å endre. Det finnes eksempler på at det er mulig å gjøre noe. Men det krever vilje og innsats fra alle parter.

Inkludering av foreldre

Det er satt i gang arbeid i Nordreisa for å styrke relasjoner og samarbeid mellom skolene og hjem. Slike prosjekter er viktige bidrag i arbeidet, mener Benonisen.

– Mitt inntrykk er at foreldresamarbeidet er svakt utviklet i regionen, men jeg kjenner best til Nordreisa. I Nordreisa har man ikke lykkes i å få til samarbeid og gjøre hverandre god – skolene er ikke flinke nok til å involvere foreldrene og foreldrene er ikke veldig flinke til å la seg involvere.

Skoleeier skal sørge for at fastsatte mål i Læreplanverket for Kunnskapsløftet blir fulgt av skolene.

– Jeg er veldig opptatt av at ansvaret for «å gjøre noe» legges på de som faktisk har det. Kommunestyret er ansvarlig, og kommunens plikt er å finne ut hva det er som ikke helt virker i vår skole, poengterer han.

– Ikke noen tvil

– Fylkesmannen sin klare anmodning til kommunene i Nord-Troms er ikke til å misforstå. Jeg håper dette markerer et tidsskille for våre elever og for skolene.

Benonisen håper at man nå kan få i gang tiltakene og de gode prosessene.

– Jeg håper vi nå er ferdig med å snakke om dårlige resultater. Det er da viktig at alle erkjenner at vi har et problem, så kan vi begynne å jobbe med selve årsaken til problemet. Og også at vi gjør tiltak som vi vet virker – det finnes massevis av kunnskap og forskning på hvilke tiltak som virker for bedre læring i skolen.

– Hvis elevene lærer for lite vil det påvirke mulighetene for alltid. Akkurat dette alvoret tror jeg ikke ordføreren i Nordreisa har tatt innover seg, avslutter han.

Ordføreren: – Det er alvorlig

Nordreisa-ordfører Øyvind Evanger (Ap) mener situasjonen er alvorlig.

Ordføreren svarer at han har tatt situasjonen innover seg.

– Dette må være en påstand han har, men jeg mener at jeg har tatt dette innover meg, sier Evanger.

BEDRE RESULTATER: – Jeg kan forsikre alle om at jeg er opptatt av å få opp resultatene i Nordreisa – der hersker det ingen tvil. 8

– Vi holder på med skolepolitisk plan om hvordan vi skal jobbe med dette videre. Fagfolkene lager en plan som politikerne skal vedta. Det har beklageligvis tatt litt for lang tid med denne planen, på grunn av årsaker jeg ikke ønsker å gå inn på.

Han sier at det jobbes med tiltak for å bedre situasjonen.

– Jeg kan forsikre alle om at jeg er opptatt av å få opp resultatene i Nordreisa – der hersker det ingen tvil. Jeg synes ikke resultatene er gode nok som de er i dag. Det er alvorlig at man sliter med dårlige resultater over tid, sier Evanger.