Planene for felleshagen Eden i Olderdalen ble startet av Kulturskolen og asylmottaket i Olderdalen. Med seg på laget hadde de Tom Lien v/Lien økologiske urtegård, Gunter Scholz v/Snekkerbua i Manndalen, Kultursenteret, Kåfjord kommune, HATS, Manndalen Bygg, Snekkerbua, Mekonomen, lokalbefolkninga og frivillige.

– Han er utrolig dyktig å snekre, sier Scholtz om Baban.

Også Tom Lien hadde møtt opp. Sammen med frivillige og flere beboere på mottaket plantet Lien økologiske urter og grønnsaker i kasser som var stablet utover området.

BIDRAR: Tom Lien driver Lien økologiske urtegård. Han deltok i plantinga av økologiske urter og grønnsaker.

Abraham Mansor bor på mottaket. Han hadde tatt med seg sønnen Brabett Mansor, og mener plantinga er et godt tiltak.

– Jeg synes det er bra at vi kan plante her, sier Mansor.

Chili og tomat

– I dag skal vi plante squash, tomat, chili og paprika i drivhuset, og ute planter vi flere forskjellige grønnsaker og urter. Mange av plantene har personer på mottaket plantet hjemme først, forteller Sarah Skomedal, ansatt ved Skibotn Mottak, avdeling Olderdalen.

Skomedal mener prosjektet er viktig blant annet med tanke på kultur og folkehelse.

Prosjektet har vært planlagt siden i vinter.

– Siden vi begynte har mange frivillige vært med, sier Skomedal.

PLANTET: Sarah Skomedahl forklarer til Abraham Mansor hvilke grønnsaker og urter som skal plantes. I bakgrunnen står Abrahams sønn, Brabett Mansor.

Hun forteller at de fikk innvilget søknad om midler fra HATS, i tillegg til at de har fått materialer og hjelp til prosjektet fra flere lokale firmaer i Kåfjord.

– Også fikk vi jord fra en bonde for en liten pengesum. Folk er veldig villige til å bidra, sier hun.

Alle kan bli med

Onsdag kveld holdt mottaket i Olderdalen og Røde Kors avslutningsfest. Tidligere i år ble det nemlig bestemt at Skibotn mottak skal legges ned, som Olderdalen mottak er en del av. Skomedal og Eline Petrine i Kulturskolen har tatt på seg ansvaret for å vanne plantene over sommeren. De håper at felleshagen er noe som kan drives videre til neste år også.

– For eksempel folk som ikke er i jobb kan komme hit og bruke sine ressurser eller lære noe nytt. Når mange begynner på jobb igjen til høsten vil vi sende mail til skoler, barnehager, helsevesenet og andre med invitasjon til å delta i prosjektet. Da kan det hende prosjektet kan fortsette til neste år, hvis vi får det til, sier Skomedal.

– Folk må gjerne plante i kassene som er igjen. Alle er velkomne! Dette er for alle, legger hun til.

ENGASJERT: Sarah Skomedal ved mottaket i Olderdalen og Eline Petrine i Kulturskolen har vært med i planlegginga av prosjektet. – Vi ønsker å takke alle som er med på dette, sier Skomedal.

Fellesskapet viktig

Eline Petrine synes det er viktig å ta ansvar for fellesskapet, og sier plantinga også er et godt tema for Kulturskolen – da det er kunst.

– Alt mennesker gjør designer vi, og det er vi som bestemmer hvordan vi skal ha det rundt oss. Det er viktig at felleskapet tar ansvar for hvordan vi har det, men også at man kan møtes på tvers av alt. Det er så mye man kan gjøre utendørs, sier hun.

MORO: Abraham Mansor og Brabett Mansor trivdes med å plante.