Som den første reiselivsbedriften i landet, tilbyr nå Graham Austick ved Lyngen Lodge organiserte turer i fjellet for gjester med el-sykkel. For å sikre en god opplevelse for gjestene, samt unngå sykkelhavari, har Austick valgt å satse på fulldempet el-fatbike som kan ta seg frem nesten hvor det skulle være. Selvfølgelig innenfor det sykkelrytteren selv behersker.

Foreløpig har Austick seks el-fatbike stående i garasjen klar til bruk, noe som har vært en betydelig investering, selv om han har et samarbeid med den tyske produsenten Haibike. Denne typer el-sykler koster om lag 50 000 kroner og oppover.

Lovendring

Austick og Lyngen Lodge har allerede hatt flere grupper ute på tur i marka med el-sykkel, og ifølge han har interessen for sykkelturer vært overraskende bra.

Organiserte turer med el-sykler i terrenget skulle egentlig starte opp foran fjorårets sommersesong, men kunne ikke realiseres på grunn av regelverket. El-sykler ble sidestilt med annet motorisert fremkomstmiddel, og var dermed også forbudt å bruke i utmark.

– Men i april år kom forskriftsendringen som vi har ventet på, og el-sykler kan nå brukes på lik linje med vanlig sykler, forklarer han.

Stisykling med el-sykkel er dermed blitt en aktivitet hvor flere kan ta seg frem i ulendt terreng, og ifølge Austick også en mer familievennlig aktivitet.

– Vi ser at det er mye familier med barn som drar sammen på sykkelturer, sier han.

– Det er litt annerledes å håndtere el-sykkel i terrenget, så vi bruker en del tid på kursing og opplæring, forteller han.

Fantastiske muligheter

Kåfjord har ifølge Austick fantastiske forutsetninger for stisykling, spesielt i indre deler av Kåfjord. Han trekker frem både Gorsabrua og Guolasjavri som naturlige sykkelruter med Ankerlia og rallarstien opp til Moskogaisa for mer erfarne syklister.

– Men også turer rundt om på Spåkenes er fantastiske, tilføyer han.

FLOTT NATUR: Ifølge Austick har Kåfjordfjellene ypperlige sykkelmuligheter med mye flott natur.

Selvfølgelig må turene være innenfor batterikapasiteten på 500 Wh, selv om de har med ekstra batterier på lengre turer.