Hvert år fylles rasteplassen brufoten av Skattørsundbrua på Kågen i Skjervøy med et ukjent antall bobiler. Hit kommer reisende fra Tyskland, Finland, Sverige og andre nasjoner for å drive fritidsfiske fra bra.

Hvor mye de fisker, vet ingen.

– Det er ikke noen kontroll, oppsyn eller statiskikk som slår dette fast, sier seksjonssjef for Fiskeridirektoratet, Region Nord, Ernst Bolle.

Mest liberalt i verden

Bolle mener Norge er verdens aller mest liberale land for fisketurister.

– Uansett hvor ellers du drar i verden, så finnes det en eller annen form for regulering. Det kan være du må kjøpe fiskekort eller at det er oppsyn og reguleringer. I Tyskland må du til og må ha kurs, og nær sagt hvert eneste kast skal loggføres. Derfor er det jo ikke rart at Norge må framstå som himmelen for fritidsfiskere fra disse landene.

15 kilo filét

Hver fritidsfisker kan ta med seg 15 kilo renskåret filét ut av landet. En bobil med fire kan altså ha 60 kilo fisk, om lag 120 kilo rund fisk. Kontrollen består av stikkprøver ved grenseovergangene.

– Vi leser jo at stadig flere stoppes, så det er jo tydelig at man har skjerpet inn. Likevel er det nok å anta at det er store mørketall, sier Ernst Bolle.

POPULÆRT: Det er svært populært å fiske med stang fra Skattørsundbrua på Fv866.

Han vet at det nå foregår en registrering i regi av Havforskningsinstituttet for å få bragt på det rene hva fritidsfiskeriene omfatter i Norge.

– Vi trenger å få en solid dokumentasjon på hva dette faktisk innebærer.

Frykt for tap

Bolle registrerer at turistnæringa ønsker en liberal politikk.

– Den hevder at strengere regler vil reduserer turiststrømmen. Samtidig hører man at utenlandske turister sier at de nærmest hadde forventet å skulle betale.

Han peker på gratis stier, gratis tømming av septik i fjorder og kommunale anlegg og så lignende.

– Svaret fra næringa er todelt. Det ene er at avgifter vil medføre at turistene ikke kommer, og det andre er at det griper inn i allemannsretten.

Bolle mener det lever en forestilling hos mange av at allemannsretten er et trekkplasteri utlandet.

– Den frie praksisen kom som en følge av allmenningsretten til å fiske. Det som i alle fall er et faktum, er at Norge har verdens mest liberale praksis.

REMA 1000: – De legger igjen noe

Rema 1000 sier fiskecamperne på Kågen bruker noen kroner under sitt besøk.

Anna Birgitte Johansen er daglig leder for Rema 1000 på Skjervøy. Butikken er den første turistene kommer til når de kommer kjørende inn til Skjervøy sentrum.

BIDRAR: Anna Birgitte Johansen ved Rema 1000 på Skjervøy sier fricamperne på Kågen utgjør en del av totalen for året.

– Vi har en del av fricamperne på Kågen her, og de legger igjen noen kroner. De handler litt alkoholvarer, dagligvarer og noe røykalaks, så vi merker dem, sier Johansen.

Likevel er det en annen gruppe turister som legger igjen mer.

– De på fiskecampen bruker mer penger. De handler generelt mer varer mens de er her, og utgjør en større del av vår omsetning, sier Johansen.

HIMMELEN: Ernst Bolle i Fiskeridirektoratet tror turister forventer å betale. 8foto: privat