En etter en får kommunene i Nord-Troms sykkeltilbud til sine eldre på syke –eller gamlehjem. Torsdag var det Sonjatun omsorgssenter og Sonjatun Bo –og kultursenter sin tur til å ta i bruk sine splitter nye sykler. Dette til stor glede for beboerne.

– Det er fint å komme seg ut, absolutt, forteller Gudveig Olsen fra sykkelvogna.

Hva håper dere å få oppleve?

– Tja, se fremmede folk og fremmede hus, alt mulig fremmed som jeg ikke har sett før, smiler Astrid Olsen.

Mangler penger

Syklene kostet 160.000 kroner tilsammen. Storstilt kronerulling med Nordreisa Røde kors som gode pådrivere har gjort innkjøpene mulig.

– Lokallaget har bidratt med 50.000 kroner. 25.000 kroner av dette er fra vaffelsteking på Sonjatun, forteller Marit Føre.

Fremdeles mangler rundt 20.000 kroner. Syklene er nemlig delvis finansiert på krita.

– Kronerullingen er ikke avsluttet. Så vi ønsker fortsatt at folk må bidra, smiler leder i Nordreisa Røde Kors, Herborg Ringstad.

PRØVETUR: Fire beboere fikk seg en prøvetur, torsdag formiddag. Foto: Anja Båtnes

Lur investering

Anita Jensen, virksomhetsleder på omsorgssenteret ønsker å takke alle som har bidratt, både ansatte, Røde Kors, bedrifter og enkeltpersoner.

Hun tror kjøpene er lure investeringer.

– Dette er blant sånne ting man bare må prioritere, å få de eldre ut selv i en hektisk hverdag. I tillegg tror jeg de ansatte også gjerne vil like å komme seg ut iblant, sier hun.

FØRSTE TUR: Bo –og kultur heiste flagget i anledning første tur med nye sykler. F.v: Sykepleierstudent Ramona Arild med beboerne Margit Hansen og Josefine Hansen, Herborg Ringstad og Marit Føre i Nordreisa Røde Kors og sykepleier Merethe Larsen med beboere Gudveig Olsen og Astrid Olsen.

Ringstad tror de eldre som sitter mye inne har godt av å bryte med rutinene.

– Mange er ikke fysisk aktive som tidligere. Med disse syklene får de se noe og de får variasjon i hverdagen. Det å være ute kan også gi de bedre matlyst, tror hun.

Ser at det er bra

Sykepleierstudent Ramona Arild jobber på Bo -og kultursenteret. Hun synes det er veldig koselig å kunne ta beboere med seg ut.

– Man får en annen kontakt med de. Man ser at det er godt for dem å komme seg ut å oppleve andre ting, smiler hun fra sykkelsetet.

Med de nye elsyklene kan ansatte ta beboere på en lang tur raskt.

Også virksomhetsleder for Bo -og kultursenteret, Anja Båtnes er positiv.

– For de demente handler det om øyeblikkets glede. Om de ikke husker turen fem minutter etterpå gjør det ikke noe.

Siste om elsykkel: Tar turistene med til fjells på elsykkel