Denne uken ble besøkende ved kirkegården i Arnøyhamn møtt av hull i kirkegårdsgjerde, blomster som var revet opp fra jorda, knekte rosebusker og sauebæsj på gravene.

Line Monika Simonsen er bosatt i Arnøyhamn. Mandag dro hun opp til kirkegården med blant andre sin søster da de fikk høre om tilstanden på kirkegården. De ville se til sine besteforeldres graver.

– Det var en god del plantede blomster som var revet opp. Det er veldig synd at det skal bli slik. Det er nok en del dyr som hadde vært og kost seg, sier Simonsen.

Trasig

Hun sier det tydelig var dyr som hadde vært på kirkegården, siden det var spist av blomstene og det lå sauebæsj igjen.

– Jeg vet ikke om det har vært tilfelle flere ganger, men det burde vært et nytt og høyere gjerde. Både rein og sauer kan gå og forsyne seg

NØDLØSNING Innbyggere i Arnøyhamn har forsøkt å reparere gjerdet midlertidig. Foto: Rudi Eide

Simonsen og følget satte blomstene på plass og fikset gjerdet. Hun forteller at det kun er en midlertidig løsning siden gjerdet i utgangspunktet er nedtrampet og slitt.

– Det skulle vært et skikkelig gjerde. Det er trasig når det blir slik.

Uverdige forhold

Kirkeverge i Skjervøy, Magnar Solbakken, hadde ikke fått beskjed om at sauer denne uken hadde tatt seg inn på kirkegården.

– Men det er en kjent sak at gjerdet er dårlig. Det er generelt dårlig standard på det.

– Det er klart det ikke er verdige forhold på en kirkegård. Det er ikke dette vi vil at folk skal møte når de skal se til grava. Det er ikke en god situasjon, fortsetter han.

Solbakken skal selv se til kirkegården så snart han er tilbake fra ferie.

– Dersom det kan hjelpe med foreløpige tiltak kan det gjøres i år, men antagelig er det større ting, som om vi må bygge større deler av gjerdet på nytt, må vi nok inn i en prosess for å få det på budsjettet.

Solbakken beklager forholdene og understreker at de setter saken høyt på sin prioriteringsliste.

Sauene har ikke tatt hensyn til at de befant seg på en gravplass. Foto: Line Monika Simonsen