Prosjektlederen for det historiske sykkelrittet for ei uke siden i Lyngen ønsker å utnytte positive effekter på ulike felt.

– Lyngen kommune fikk en gavepakke ved at starten av tredje etappe ble lagt til Lyngseidet. Lyngsværingene presenterte bygdene på aller beste måte. Nå må spesielt reiselivsaktører følge opp.

Johansen oppfordrer involverte til å være foroverlendt og på huggert, slik at ARN brukes for alt hva det er verdt.

Tenker stort

– Vi har ennå ikke rukket å diskutere veien videre. Min anbefaling er at vi må tørre å tenke stort, slik vi gjorde med ARN. Vi må ikke bare se på Lyngen, men også Nord-Troms, Nord-Norge og Nordkalotten.

– Hvilke konkrete tiltak tenker du på?

– Vi må utveksle erfaringen og bygge nettverk gjennom løpende dialog.

Johansen regner med at neste sommer strømmer flere turister til regionen som en direkte følge av Arctic Race.

Han håper at viljen til å forskjønne bygdene blir en tradisjon. Dugnadsviljen og kreativiteten var imponerende.

Spennende tider

– Vi går spennende tider i møte. Vi har på under et halvt år vært vertskap for to store begivenheter. Deler av Baalsrud-filmen ”Den 12. mann” ble filmet i mars måned, og har premieren første juledag.

– Jeg vet at det legges merke til både nasjonalt og internasjonalt hvilke to store happeninger som har skjedd i Lyngen. Både filmen og sykkelrittet vil øke interessen for regionen, forteller Johansen.

Lyst å røpe

Johansen og ordfører Dan-Håvard Johansen fikk allerede 20. oktober i fjor bekreftet av Knut Eirik Dybdal at en etappe ville legges til Lyngen. Først 4. januar ble nyheten sluppet på en pressekonferanse i Oslo.

– Tungt og vanskelig å holde på en slik hemmelighet. Jeg hadde lyst å fortelle det, men klarte å holde tett, sier Johansen.

Frem mot årsskiftet var det flere møter med ARN-ledelsen for å legge planer.

– Etter årsskiftet var noe av det viktigste å få på plass infrastrukturen, blant annet mer strøm og ny vei til startområdet. Mange detaljer ble planlagt, for så å bli justert etter endrede ønsker og behov.

Fantastisk

Johansen betegner selve rittdagen som fantastisk.

– Ikke mange skjønner hvor stort Arctic Race egentlig er. Rittet ble vist på TV i 180 nasjoner. Antatt seertall var 30-40 millioner. Et sted mellom 2.000 og 2.500 mennesker var til stede på Lyngseidet.

– Hva er attesten fra de franske arrangørene?

– De rangerer etappen som en av de tre beste i løpet av fem år med Arctic Race. Begrunnelsen er støtten fra Lyngen kommune, folkelivet og rammen rundt. Ikke noe gikk galt, sier prosjektleder Bernt Olav Johansen.

EFFEKTER: Bernt Olav Johansen vil utnytte effektene av ARN.