Ifølge posisjonen i Nordreisa kommune, Ap, SV, MDG og Sp, er nemlig den økonomiske situasjonen i kommunen såpass oppløftende at man nå har 10 millioner til disposisjon til gode formål.

– Ja, vi har 10 millioner kroner i disposisjonsfond, blant annet som følge av fjorårets overskudd. De pengene ønsker vi å bruke på et løft på områder vi ikke har fått prioritert nok tidligere og som vi synes er viktige, sier ordfører Øyvind Evanger (Ap).

Komme med behov

Ordføreren er opptatt av å ikke låse prosessen for tidlig og spesifisere hvilke konkrete tiltak som skal prioriteres.

– Vi ønsker dialog med både administrasjon, andre politiske partier og hele kommuneorganisasjonen først. Vi vil at sektorene selv skal komme på banen med sine behov. Vi er kun i starten av en budsjettprosess, sier Evanger.

I en pressemelding nevner imidlertid de styrende partiene oppgradering av utearealer i barnehage og skoler som et område som trenger midler. Dårlige kommunale veier er også aktuelt å bruke millioner på.

Spinking og sparing

SVs Siv Elin Hansen syns det er fint å ha litt penger «å rutte med» for en gangs skyld.

– Det er litt uvant for en kommunepolitiker i Nordreisa, ja.

Men det er veldig positivt at vi kan få til ting. Spesielt for de enhetene som har gjort en kjempejobb med å holde budsjetter og rammer og som nå kan se at de kanskje får noe i andre enden – etter år med spinking og sparing, sier Hansen.

– Millionene kan fort få bein å gå på?

– Jo da, men det skal rekke et stykke. Det må jo gjøres gode prioriteringer. Det er jo heller ingen årlig foreteelse at vi har slike midler til rådighet, sier Hansen.

Ikke noe krav

Hun vil heller ikke si så mye om hva hun og SV har lyst å prioritere.

– Vi vil ha det mest mulig åpent på dette tidspunktet. Men vi har vært nøye på at de tiltakene som gjøres ikke skal øke driftsutgiftene til kommunen. Vi har gjort en stor jobb for å få ned driftskostnadene, så det er ikke aktuelt å øke driftsrammene nå. Tvert imot – hvis noen av tiltakene kan bidra til å få en bedre og mer effektiv drift, så hilser vi det veldig velkommen. Men det er ikke noe krav, sier Hansen.

Endelig vedtak kommer ikke før i desembermøtet i kommunestyret.