En meningsmåling gjort av InFact for VG viser nemlig at Senterpartiet har 14,7 prosent oppslutning i Troms. Det betyr at Sandra Borch ligger svært godt an til å kapre et av fem faste mandater fra fylket. Kåfjord-ordfører Svein Leiros er andrekandidat for Senterpartiet. Han er strålende fornøyd med meningsmålingen.

– Meningsmålingen er utrolig gledelig. Vi har løftet fram våre saker og stått hardt på dem. Distriktspolitikken har vært vårt fokus og jeg tror det har vært viktig at vi også har hatt rikspolitikere som har fremsnakket distriktene. Så har vi også blitt angrepet, og det er på mange måter bra. Det tyder på at vi blir sett på som en reell motstander, selv om personangrepene har vært beklagelige, sier Leiros.

Sandra Borch medgir selv overfor iTromsø at en tingplass virker veldig sannsynlig.

– Jeg vet det ser sånn ut, men jeg har ennå ikke turt å kjøpe meg billett ned til Oslo til første samling 14. september. Og det gjør jeg ikke før jeg vet resultatet, og jeg tar ingenting for gitt, sier Borch.

En av fem i nord

Bryter vi ned tallene på Nord-Troms så viser det seg at 20,9 prosent av velgerne i Nord-Troms er på Sp-laget for øyeblikket. Det er også gledelig for Lyngen-mannen som styrer Kåfjord.

– Ja, det er jo fantastisk. Det viser at det er mange i Nord-Troms som er glad i distriktene og at folk «kjenner på» sentraliseringspolitikken og alle reformene som regjeringen har stått for, sier Leiros.

Tingplass ikke tema

Skulle Senterpartiet fortsette fremgangen i Troms, begynner det å spøke for at Leiros selv må bytte ordførerklubba med stortingsdressen. Men den er ikke Leiros helt med på – ennå.

– Hehe. Jeg hører jo at folk spekulerer litt i det. Men nei, det er ikke tema for meg. Målsettingen har hele tiden vært å få Sandra på tinget. Det er det vi jobber for, sier Leiros.

– Men helt utenkelig er det jo ikke?

– For å si det sånn: Vi er akkurat nå nærmere å få to inn enn vi er å miste den ene. Og det er klart at det hadde vært kjempeartig hvis vi hadde fått det til. Det er jo lenge siden det har vært folk fra Nord-Troms på tinget, så det hadde sånn sett vært på tide. Det er viktig at hele Norge er representert på Stortinget. Men det skal renne mye vann i havet og motstanderne våre skal gjøre mange feil for at det skal skje, sier Leiros, som for øvrig ble operert for struma på UNN onsdag.

- Det var ikke så høvelig midt i valgkampen, men jeg har ventet på operasjonen og måtte ta den nå. Men operasjonen gikk greit, sier Leiros,, som regner med et par ukers rekonvalesens.

Utjevningsmandat

Nord-Troms› eneste toppkandidat, MDGs Mikal Nerberg fra Lyngen, konstaterer at partiet får 4,3 prosent av Troms-stemmene. Det er en bra fremgang sammenlignet med 2,5 prosent i valget for fire år siden. Men det er fortsatt et stykke fram en tingplass for Nerberg.

– Ja, hvis vi snakker direktemandat så er det det. Men samtidig er jo det jo gode muligheter for et utjevningsmandat. Hvis MDG kommer over sperregrensen nasjonalt er jeg i en god posisjon, sier Nerberg.

Han mener at det faktum at de Grønne har gått fram fra sist valg med 1,8 prosentpoeng viser at partiet posisjonerer seg i den norske partifloraen og i folks bevissthet.

– Det viser at vi har vært synlige og at mange er interessert i klima og miljø. Vi konkurrerer jo også med store, etablerte partier med store valgbudsjett og ressurser, men likevel har folk fått med seg hva vi står for, sier Nerberg.

FORELØPIG UTENFOR: Men Mikal Nerberg (MDG) håper på et utjevningsmandat i Troms. Foto: Balder Bryn Morsund