Denne uken er det 40 år siden dette skjedde, og Hennes Majestet Dronning Sonja var med på å starte opp Sonjatun Helsesenter på Storslett i 1977.

Helsesenteret har feiret hele uka med skole –og barnehagebesøk, kaffe og kakespising, og fredag fikk spesielt inviterte delta i feiringen med en bedre middag.

– Vi har hatt mange artige dager på jobb, smiler Aina Karoline Hagen, leder av jubileumskomiteen.

– Sterke bånd

Hagen har jobbet på Sonjatun siden 2003, og jobber nå som leder av distriktsmedisinsk senter (DMS). Hun har sett noe av utviklingen helsesenteret har vært gjennom.

– Jeg erfarer at man har mange muligheter når man begynner å jobbe her og man kan være med på å påvirke organisasjonen og hverdagen. Det er en liten kommune men vi har sterke bånd og dem som er interessert i noe får gjort det, sier hun.

Velferdsteknologi

For eksempel har helsesenteret siden 2012 vært med i et pilotprosjekt om velferdsteknologi.

– De fleste eldre i dag vil være selvhjulpen, og mye av teknologien som kommer går på nettopp dette. Vi jobber blant annet med å få mobile trygghetsalarmer som eldre kan ha med seg hvor som helst og GPS – og dørsensorer utviklet for de som er glemske men som fremdeles ønsker å bo hjemme, forteller Merete Karlsen, systemansvarlig for fagsystem i helse.

Hun understreker at velferdsteknologien ikke er ment for å erstatte helsepersonell, men for å utnytte ressursene på en bedre måte.

– Det er viktig å være med på framtiden og tenke nytt. Vi vet at det blir flere å ta vare på og færre hender i tiden som kommer, sier hun.

– Behandling med kvalitet

Da Sonjatun helsesenter først ble bygget var visjonen å skulle samle alt under ett tak. I dag er mye endret.

Helsestasjonen, apotektjenesten og trygde –og sosialkontor med mer er flyttet ut og i egne lokaler.

Helsesenteret har i dag dessuten flere armer med egne sentre for eldre, funksjonshemmede, for rus og psykisk helse og for demente. De nyeste tjenestene er cellegiftbehandling, dialyse og en samordnet legevaktordning mellom Nordreisa og Skjervøy.

Tidligere helse –og sosialsjef og mangeårig sykepleier Herbjørg Fagertun har fulgt utviklingen siden starten. Hun er stolt over hva helsesenteret har oppnådd.

– Mange ser til Sonjatun og vi er godt anerkjent både nasjonalt og internasjonalt. Folk har vært på besøk fra Canada, fra flere europeiske land blant annet Nederland og Spania. Til og med fra India har de kommet for å lære av oss, sier hun.

Hva gjør Sonjatun riktig?

– Vi gir behandling med kvalitet til folk der de bor. Avstander har blitt kortere og pasientene får raskere behandling, for eksempel gjennom spesialisthelsetjenesten vi samarbeider med UNN om, smiler Fagertun.

– Mindre tid til diskusjon

Randi Olsen jobber som kreftsykepleier og har også vært på Sonjatun siden oppstartsfasen.

Hun reflekterer over utfordringen med at det faglige tar mindre plass i dagens jobbhverdag med mye dokumentasjon og press fra andre hold.

– Det er blitt mindre tid til å diskutere og reflektere rundt pasientene. Dette må vi klare å holde tak i. Det er et hvert menneske bak jobben vår med ulike behov. Den menneskelige siden i vårt fag må vi ta vare på, sier hun.

MINISYKEHUS: Mandag og tirsdag fikk skole –og barnehagebarn leke minisykehus på senteret. Ambulansetjenesten var behjelpelig. Her er det Frida Hansen på fem år som får teste sykebåra. Foto: Privat.
ÅPEN DAG: Mange har vært innom Sonjatun denne uken, for kaffe, prat og et godt stykke kake. Foto: Privat.