Torsdag formiddag gikk startskuddet for byggingen av EISCAT 3_D på UiTs feltstasjon i Skibotn. Arrangementet ble satt i gang av Knut Jentoft, ordfører i Storfjord, som holdt åpningstale.

Først i verden

Craig Heinselman er amerikaner, bosatt i Kiruna, forsker og direktør i EISCAT. Han tror det nye anlegget i Skibotn vil ha stor innvirkning på internasjonal forskning.

– Jeg har litt blandede følelser nå. Først og fremst er det utrolig gøy og endelig komme i gang, men samtidig så har vi enormt mye arbeid foran oss. Den teknologien vi nå bruker begynner å bli utdatert. EISCAT 3_D vil bli det første høyteknologiske antenneanlegget i verden, og vi vil få et helt annet bilde av atmosfæren enn hva vi har hatt tidligere. Vi er i god posisjon til å lære mer om nordlyset blant annet. Vi vet en del om dette fenomenet, men det er ennå mye vi ikke kan forklare. Vi vet for eksempel ikke hvor energien fra nordlyset blir av. sier Heinselman.

– Hvorfor valgte dere å stasjonere antenneanlegget i Skibotn?

Noe helt unikt

Anne Husbekk er rektor ved UiT Norges arktiske universitet. Hun har vært del av prosessen, som startet i 2003 og som har utviklet seg til en søknad og nå starten på EISCAT 3_D. Hun er svært positiv til det fremtidige anlegget.

– Dette er en stor dag for UiT. Dette prosjektet vil skape en infrastruktur som gjør at vi blir verdensledende på dette feltet og forskere fra hele verden vil komme hit. Prosjektet har en prislapp på 685 millioner svenske kroner. Det har vært spleiselag fra EU og hvert lands forskningsråd, sier Husebekk.

Viktig for Storfjord

Når det gjelder infrastrukturen i Skibotn så vil anlegget måtte vedlikeholdes. I tillegg ønsker UiT å oppgradere feltstasjonen, noe som vil skape flere arbeidsplasser. Det er ennå usikkert om det vil bli ansatte i UiT eller andre universiteter i utlandet.

Studenter som kommer fra et av de nordlige fylkene og ønsker å gå denne retningen har mulighet til å flytte tilbake til Nord-Troms hvis de ønsker å arbeide med dette. I tillegg vil dette føre til mye større fokus på Skibotn, og de forskerne som tar turen hit vil nok ønske å ta med familien hit som turister, sier Husbekk.

Morten Hald er dekan for fakultet for naturvitenskap og teknologi ved UiT. Han tror anlegget vil skape større muligheter for studenter som ønsker å studere fysikk.

– Dette er veldig viktig for oss og UiT vil ha en viktig rolle fremover. Det å studere den øvre atmosfære, romvær og nordlys er veldig viktig og framtidsrettet, og har sterk appell til studenter. Det er også svært høy kvalitet på utdanningen og forskningen, og vi håper at flere i Nord-Troms også ønsker å gå denne retningen, avslutter Hald.

EN STOR DAG: Rektor ved UIT Norges Arktiske Universitet, Anne Husbekk, gleder seg over det nye anlegget. Foto: Oda Skogheim
UTROLIG GØY: Direktør for EISCAT, Craig Heinselman, ser fram til å komme i gang. Foto: Oda Skogheim
ENORMT: Når det nye anlegget står klart, håper forskerne på blant annet å få svar på hvor energien fra nordlyset ender. illustrasjon: eiscat/UIT Foto: Oda Skogheim