Helt siden barndommen har Inger-Lill Løkås Pedersen (57) elsket å tilbringe tid i naturen. Nå har hun imidlertid satt ny rekord for seg selv.

Siden Ut i Nord åpnet løypene sine i mai, har hun gått alle de 94 turene. Dette utgjør omlag 37.000 høydemeter, grovt regnet av henne selv.

– Jeg hadde ikke tenkt å gå så mange turer i år, men det sa jeg i fjor også! Det å gå på tur er en kjempefin aktivitet som holder både meg og hundene i form, sier hun.

Noe for enhver

Løkås Pedersen skryter veldig av tiltaket som Nord-Troms Friluftsråd står for.

– Alle turene er ikke toppturer. Det er noen turer i lavlandet også, og på den måten er det lagt opp til at alle kan være med, sier hun.

Den spreke Nordreisakvinnen forteller at hun på grunn av tiltaket har sett steder i Nord-Troms hun ellers aldri villet kommet til å se. Hun er på tur opptil flere ganger i uka.

– Det er godt å komme opp i høyden for å få oversikt, og mange av toppene har kjempefin utsikt, for eksempel Svarttindfjellet i Skjervøy kommune. Men jeg synes mange av turene i lavlandet er minst like fine. Turer til Bankekeila, Vassnes og Moldvikøra har mye historie over seg, og ser man godt etter oppdager man noen grønne flekker hvor folk før i tiden kanskje slo gress og hadde kyr på beite, sier hun.

Setter igang kampanje

Daglig leder i Hugo Tingvoll, er imponert over 57-åringen.

– Hun er kjempesprek og det er flott at hun benytter seg av tilbudet vårt. Vi har ikke som mål at alle skal gå alle rutene – slik som henne – men vi ønsker at flest mulig skal gå i alle fall sju ruter for å få kruset, og vi håper hun kan være til inspirasjon for andre.

Tingvoll forteller at Ut i Nord har nådd nye høyder i år, med rundt 200 flere brukere enn i fjor. Totalt sett har årets 857 brukere gjennomført 12.058 turer. Det gir et gjennomsnitt på 14 turer per bruker.

Nå kjører Nord-Troms Friluftsråd igang en kampanje for å nå 1000 brukere innen oktober.

– Vi oppfordrer alle som er brukere i dag om å rekruttere noen nye. Da er man med i trekningen av diverse turutstyr, blant annet telt og soveposer, sier han.

For 2018-sesongen utelukker ikke Tingvoll at det kan dukke opp enda flere ruter.

– Vi synes jo 100 er et fint og rundt tall, så det kan godt hende. Utover høsten vil folk komme med nye forslag til hva slags turer som bør med. Hvis vi har 20-25 turer i hver kommune skal vi være fornøyd, sier han.

– Godt psykisk og fysisk

Pedersen tror også folket blir fornøyde hvis de starter med turgåing.

– Som alle andre sliter jeg litt i starten, men man blir jo sprekere. Man kjenner at kondisjonen blir bedre og det er en god motivasjon. Man lærer dessuten å lese kart og orientere seg om hvor turene går. Det er godt både for psyken og for din fysiske helse å komme seg ut, sier hun.

Kvinnen utelukker ikke at hun går de nye turene til neste år.

– Jeg vet ikke om jeg går alle igjen, men de nye må jeg i allefall ta, ler hun.

HVER UKE: Løkås Pedersen elsker å gå på tur og går opptil flere ganger i uka. Foto: Privat.
PERLE: - Sørstraumdalen er virkelig en perle, sier Nordreisakvinnen. Turen er ny blant årets ruter. Foto: Privat.