Forrige fredag var Ingar Lyngmo på tur i Nordmannvikdalen i Kåfjord og oppdaget til sin forferdelse at store deler av myrområdet i dalen var ødelagt.

– Myra var svært våt og flere steder kunne man se dype spor og tegn på at torva var helt brutt opp, forteller Lyngmo til Framtid i Nord.

Undersøkte forkastning

Samtidig oppdaget han at et helikopter lastet med utstyr fløy oppover i dalen.

– Jeg kjenner til flere tidligere anledninger hvor det har vært gjort geologiske undersøkelser i en senglasial forkastning som finnes i en sidedal til Nordmannvikdalen. Jeg tenkte at det måtte være arbeid som pågikk der.

Søndag valgte Lyngmo derfor å ta turen helt opp til sprekken for å snakke med de som utførte arbeidet.

– Jeg sa at jeg syntes det var dumt at de har kjørt med så store maskiner på myra og påpekte at det må være naturkriminalitet. Da ble jeg fortalt at det var en del uheldige omstendigheter som gjorde at det ble slik. Geologene var enige i at sporene på myra ikke var et pent syn.

Forståelig

Odleiv Olesen i Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) bekrefter at de har gjort undersøkelser i dalen i forbindelse med et forskningsprosjekt.

Han sier det er forståelig at noen reagerer på dype spor etter gravemaskiner.

– Gravemaskinsjåføren måtte snu for han kom seg ikke fram. Det var i tillegg veldig vått etter mye regn i perioden før vi var der.

Ifølge Olesen har NGU nå brukt flere dager på å rydde opp etter seg i marka. Det har vært blant betingelsene for å få dispensasjon av kommunen. Han har også selv snakket med Lyngmo – og sier alt er i orden.

– Vi var nødt å bruke gravemaskin i arbeidet, og arbeidet måtte gjennomføres. En studie UiO gjorde på 80-tallet viste at det for omkring 9000 år siden gikk et stort jordskjelv her som målte godt over 6 på Richters skala. Dette jordskjelvet kan ha forårsaket flere fjellskred. Nå har imidlertid noen andre forskere funnet ut at dette ikke stemmer. Vi måtte derfor gjøre nye undersøkelser, sier han.

– Arbeidet vårt har med samfunnssikkerhet og gjøre og er relevant blant annet i forhold til Nordnesproblematikken.

TRIST: Ingar Lyngmo likte ikke sporene i Nordmannvikdalen i Kåfjord. Foto: Jan Arild Hansen