Etter jordskiftedommen i 2013 ble fiskeordningen i Reisaelva endret. Det har ført til at flere synes det har blitt mer komplisert å kjøpe fiskekort.

– Fiskeordningen i seg selv er vanskelig å gjøre noe med, da jordskiftedommen regulerer tungt hvordan fiskeordningen skal være i Reisaelva. Det finnes en rekke ulike korttyper rettet mot ulike rettighetsgrupper som innenbygdsfiskere, grunneiere og utenbygdsfiskere. Samtidig ble det innført et døgnkortsystem som innebærer at samtlige parter må ta ut kort for hvert døgn de skal fiske. Når dette så skal implementeres gjennom tekniske systemer, så blir det komplisert for både oss i Reisa Elvelag og for de som skal benytte systemet til å ta ut kort, sier Rune Steinsvik i Reisa Elvelag.

Må være enige om løsning

Det er ikke så enkelt å gjøre systemet mindre komplisert, men Steinsvik sier det finnes to forskjellige måter.

– Det er to måter å gjøre ordningen enklere. Man kan tilpasse selve fiskeordningen, noe som vil kreve gyldig årsmøtevedtak for vedtektsendringer. Dette krever ifølge vedtektene enstemmig årsmøtevedtak i de tre første årene etter implementering av nyordningen, og deretter 2/3 flertall. Den andre metoden er å finne smartere løsninger for de tekniske systemene vi benytter, slik at den eksisterende fiskeordningen kan gjennomføres på en smidigere måte enn det oppleves i dag. Det jobbes kontinuerlig i sekretariatet for å finne løsninger som forenkler hverdagen til medlemmene i laget.

Rune Steinsvik i Reisa Elvelag.