Dette rundt kommunens rolle i sykkelrittet Arctic Race of Norway og Baalsrud-filmen ”Den 12. mann”.

Han la ved starten av tirsdagens møte i formannskapet fram et brev undertegnet av Johnsen, Svein Eriksen og Tone Iversen. LTL sitt fjerde medlem i kommunestyret, Bernt Olav Johansen, har vært svært sentral begge prosjektene.

Den påfølgende diskusjon ble spesiell og med tidvis høy temperatur. Ordførere n og fungerende rådmann Hilde Grønaas havnet på et tidspunkt nærmest i munnhuggeri.

Feilaktig info

– Bakgrunnen for å kontakte Kontrollutvalget er at det fremkommer en hel del feilaktig informasjon om begge prosjektene. Vi ønsker at Kontrollutvalget gransker om det har vært noen kritikkverdige forhold, skriver LTL-trioen.

Kontrollutvalget blir bedt om på belyse økonomien i forhold budsjettet, styring av prosjektene og hvem var ansvarlig for økonomiske avtaler. Videre hva som var ordførerens rolle. LTL spør også om det er andre generelle kritikkverdige forhold knyttet til sykkelrittet og filminnspillingen.

Rykter svirrer

Dan-Håvard Johnsen startet behandlingen med å tilbakevise et par rykter som svirrer i bygda.

Foranledningen var at varaordfører Line van Gemert (H) i en e-post ba om at det på møtet ble satt av tid til å diskutere rutiner ved innkjøp til de to tiltakene. Hun har fått mange spørsmål fra innbyggerne uten å kunne svare.

Ordføreren fortalte at han er kjent med at medlemmer av kommunestyret etterforsker saker og opptrer til dels som dommere.

– Kommunens renommé ødelegges. Politikere kan ikke ringe næringsaktører og andre for å sjekke saker. Det er i tilfelle en oppgave for Kontrollutvalget, sier Dan-Håvard Johnsen.

Fakta på bordet

Sølvi Jensen (Ap) mener medlemmer av kommunestyret må holde seg for god til å spre feilaktig informasjon.

Hun spurte om kommunen hadde gitt tillatelse til ”impulsflyvinger” med helikopter. Ordføreren svarte at han skulle undersøke, men forventet at flyvingen var innenfor lovens rammer.

Line van Gemert kjenner ikke til at det finnes noen dommere blant sine kolleger i lokalpolitikken.

– Jeg ønsker fakta på bordet. Ordfører og rådmann får svare. Jeg synes det er flott at folkevalgte sjekker rykter. Kontrollutvalget vil undersøke om det er graverende feil, forteller Line van Gemert.