– Dette fungerer bra for meg! Her får vi god mat og her får vi sunn mat. Jeg er veldig fornøyd og det er de andre jeg snakker med også, forteller beboer på Åsen omsorgssenter på Hatteng i Storfjord, Mary Pedersen (83).

Klarte ikke på middag

Det er snart fire uker siden omsorgssenteret la om strukturen på matserveringa og i tillegg innførte et ekstra måltid. Mens det tidligere ble servert middag klokken 13.30, serveres middagen nå klokken 15.30. Omsorgssenteret har dessuten innført lunsj i 12.30-tiden.

– Tanken bak er at de eldre skal få i seg næring mer jevnlig. Det vi la merke til var at flere, og spesielt de på skjermet avdeling ikke klarte å spise middag når den ble servert så tidlig, og dermed måtte den legges til side og varmes opp senere, forteller avdelingsleder Anne Rasmussen.

Åsen omsorgssenter følger etter mange sykehjem rundt om i landet ved å gjøre dette. De siste årene har ernæring blant eldre vært på dagsorden, og i januar i år kom en studie fra Nasjonalt råd for ernæring, hvor det fremgikk at svært mange eldre rammes av sykdomsrelatert underernæring. Helseminister Bent Høie (H) er blant de som har uttalt at å flytte middagen kan redde liv.

– En annen atmosfære

Sykepleier Anna-Liisa Tuominen er en av de ansatte som allerede ser en positiv endring ved Åsen.

– Flere spiser bedre og har bedre matlyst. Jeg blir så glad når jeg ser at de spiser, smiler hun.

Omsorgssenteret har gjort endringer på turnusen slik at en som tidligere begynte åtte om morgenen, nå begynner halv ti. Dette for å styrke personalet rundt middagstider. Denne personen har dessuten ansvaret for å tilberede lunsj. Bemanningen er tre personer på dagvakt og to på kveld.

– Det er en annen atmosfære og mer fred og ro rundt middagen. Det er ingen stress for å bli ferdig siden man akkurat har kommet på vakt, sier Tuominen.

Siden kjøkkenpersonalet er ferdig 15.30, er det personalet på hver avdeling som vasker opp.

– Det er ikke så mye som skal til, bare man er litt kreativ, sier Rasmussen.

Hvorfor har middagen blant sykehjemmene vært servert så tidlig?

– Det er vel sikkert fordi man har tenkt dagspersonale. De fleste jobber dag.

Omsorgssenteret i Storfjord får med denne endringen noe i økte utgifter.

– Men vi håper jo vi kan minske bruk av medisiner. Det sies at natta og kvelden vil bli roligere.

Opp i vekt

Omsorgssenteret har ifølge Rasmussen ikke slitt med underernæring blant sine beboere. Men som alle andre sykehjem har de personer i risikogruppen. Nå håper hun å se at mange går opp i vekt.

– Her er det at man har prosedyrer for vektoppfølging veldig viktig. Vi følger vekta på alle.

Kåfjord Helsesenter var først ut i Nord-Troms med å flytte middagsserveringen og innføre lunsj. Dette gjorde de våren 2016.

Konstituert virksomhetsleder ved sykehjemmet, Turid Olsen-Aalberg forteller at det måtte gå seg til.

– Det var mye skepsis i starten, til at det skulle bli merarbeid for pleierne. For hvem skulle ivareta det med servering, rydding og koppvask? I dag er det pleierne som gjør det, og det har gått seg til. Det fungerer fint, sier hun.

Olsen-Aalberg skriver under på observasjoner de har gjort på Åsen, nemlig at det har blitt mindre stress rundt middagsmåltidet. Samtidig ser helsepersonellet en gevinst når det gjelder vekta hos beboerne, uten tvil.

– Folk går i alle fall opp i vekt, det ser vi ut ifra vår ernæringskartlegging. Vi ser kanskje trenden at vi må redusere litt i matinntaket for enkelte.

Mer fokus på kosten

Så de eldre hos dere er i alle fall ikke underernærte?

– Fra tid til annen har vi selvfølgelig noen som kommer inn som er underernært. Men i forhold til den ernæringskartleggingen vi gjør og igangsetting av tiltak så lykkes vi med å få de på rett kjør igjen, så fremt de ikke har en sykdom som ikke er reversibel. Fokuset på nettopp dette er vel så viktig, og er kommet i kjølvannet av at vi endret middagstidspunkt og fikk inn et ekstra måltid.

Kåfjord helsesenter har ikke forskyvet noen vakter og har heller ikke økt med personale. På hver avdeling er det to om morgenen og to på om kvelden. Den største avdelingen har tre på vakt.

– Det vi ser er at det kan bli hektisk når vi har mange pasienter som er dårlige. Men jeg vil ikke si at denne ordningen går på bekostning av pleie, stell og medisinsk oppfølging.

avdelingsleder: Anne Rasmussen.
en av to: Åsen omsorgssenter er andre sykehjemmet i rekka i Nord-Troms som har endret på middagstidspunktet.