Tvert imot så viser ordføreren til modelltestene som ble gjort hos SINTEF i 1993 – der den da framtidige fyllingen på Kollagerneset var med.

– Den gang kom det ikke fram noe som skulle tilsi at det skulle bli mer bølger i indre havn som følge av fyllinga. Og når man ser på kartet som var utgangspunkt for modellene, så ser vi at det ligner veldig på situasjonen som faktisk er i havna i dag, sier Albrigtsen.

Planene fulgt

Han sier at det var ventet at fyllinga på Kollagerneset skulle gi endringer i bølgemønsteret i havna, men da lenger ut.

– Ja, det som kom fram var at bølgene ville slå mot fyllinga og så gå ut i havna og gjøre det litt mer urolig der. Men ikke at det skulle påvirke indre havn, sier Albrigtsen

– Men dette var i 1993. Syns du man kan støtte seg 100 prosent til en slik test snart 25 år etterpå?

– Ja, de planene som forelå i 1993 er i stor grad fulgt. Og de testene er de nyeste vi har og dermed også det sikreste vi har, sier ordføreren.

Skråner litt

Han medgir dog at fyllinga på Kollagerneset kanskje hadde en litt annen form på modellene i 1993 enn fyllinga faktisk har i dag.

– Den skråner litt mer inn mot indre havn enn den gjør på kartet fra 1992–93. Kanskje har det noe å si, da. Det er det vi må finne ut av, sier Albrigtsen.

GAMLE PLANER: Ørjan Albrigtsen peker på at planene for å fylle ut på Kollagerneset har versert i Skjervøy i 25 år. I 1993 testet SINTEF planlagte tiltak i havne i en prøvetank.

Ikke hørt et ord

Skjervøy kommune er i dialog med Kystverket med tanke på å finne ut om bølgeforholdene inne indre havn på Skjervøy faktisk har blitt forverret som følge av Kollagernes-fyllinga, slik blant annet Skjervøy fiskarlag og Skjervøy båtforening hevder.

– Denne fyllinga har vært planlagt lenge og Fiskerihavneplanen for 2008 - der fyllinga var med - ble også sendt ut på høring, og senere vedtatt. Men vi har ikke hørt et ord fra noen om at de fryktet at fyllinga skulle gi mer bølger inne i indre havn. Det syns jeg er rart, sier Albrigtsen, og fortsetter:

– Vi skal ta tak i dette. Min innfallsvinkel er at jeg tror dem som sier at det har blitt verre inne i havn. Men når vi nå skal gjøre tiltak, så må vi gjøre det ordentlig. Derfor har vi dialog med Kystverket om hva som skal gjøres.

– Er det aktuelt med en ny simulering i tank?

– Det kan jeg for lite om til å uttale meg om. Det må vi se på i lag med Kystverket. Men vi sitter som sagt ikke på opplysninger som gjør at vi ville forandret på hvordan vi har bygget Kollagerneset. Jeg vet ikke om Kystverket har slik dokumentasjon som ville ført til en innsigelse, men hvis de har det så vil jeg gjerne se dem.

Ville fått klarsignal

Han understreker at kommunen har tatt selvkritikk på at Kystverket ikke fikk noen søknad fra kommunen da fyllinga faktisk skulle bygges.

– Det har vi beklaget. Det skulle selvsagt vært gjort. Men når det er sagt, så tror jeg nok at Kystverket ville gitt oss «go» på prosjektet uansett. Det var ingen grunn til å tro at det skulle bli mer bølger inne i havna som følge av fyllinga, sier Albrigtsen.

Han er klar over at det prates rundt kafébordene om kompetansen på kommunehuset. Det liker han dårlig.

– Jeg har lyst å ta et oppgjør med den negativiteten. Det virker som enkelte er mer opptatt av å henge ut kommunalt ansatte enn å se på løsninger, sier Albrigtsen.

- Brukerne av havna er bekymret for at vinteren skal bli ekstra værhard på Skjervøy?

– Ja, vi har dessverre ingen garantier mot det. Vi tar bekymringene på alvor, men er samtidig avhengig av å innarbeide eventuelle investeringer i budsjettet, sier Albrigtsen.