Nord-Troms brannvesen er bygget på et samarbeid mellom Kvænangen kommune, Nordreisa kommune, Skjervøy kommune og Kåfjord kommune, der rådmennene i hver kommune utgjør styret.

Framtid i Nord har denne uka omtalt et forslag om felles beredskapssystem for de fire kommunene, som blant annet utgjør en felles beredskapsleder. Da vil de som er i brannkorpset være ansatt i en vertskommune, i motsetning til i dag, der det er fire underavdelinger og fire beredskapsledere.

Samtidig har brannkonstablene i Nordreisa sagt til Nordlys at de vil si opp i protest dersom det blir kutt i beredskapen.

– Fungerer utmerket

Einar Pedersen, rådmann i Kåfjord kommune, sier at saken om et nytt beredskapssystem ikke er fremmet for endelig avgjørelse.

– Nå er vi på et stadie hvor en ny beredskapsordning vurderes. Det har vært snakk om at dette er opprettet og vedtatt, men det er ikke fremmet noen sak for endelig avgjørelse. Vi skal ha nye runder hvor vi vil vurdere alle sider, samt videreutvikling av samarbeidet vi har.

– Vi samarbeider nå om brannsjef, forebyggende tiltak, tilsyn og feietjenesten. Samarbeidet vi har i dag fungerer utmerket.

Godtar ikke svekket beredskap

Forslaget til brannberedskap skal vurderes grundig framover.

– Hvis man etablerer en felles ordning, så er det med sikte på at det skal bli en bedre ordning enn den vi har i dag. Dersom det ligger noe i saken som viser at Kåfjord vil få svekket beredskap, så vil vi ikke gjennomføre det.

Det gjenstår fortsatt mye arbeid før brannberedskapssaken behandles politisk. Rådmannen sier det er viktig å finne ut hvilke behov Kåfjord har og gjøre grundige vurderinger.

– Vi har besluttet at vi skal ha nye runder på dette, så får vi sa hva det blir til. Det er ikke fremmet noen sak eller avgjørelse akkurat nå. Hvis vi fremmer en sak om det, så vil det være et samordna saksomlegg til alle kommunestyrene, men vi er ikke i nærheten av det enda, sier Pedersen.

Tar tid

Han er usikker på når et nytt forslag kan legges fram for kommunestyrene.

– Det blir i alle fall ikke iverksettelse fra årsskiftet. Dette er en sak man må bruke mer tid på å vurdere hva en skal gjøre og hva en ikke skal gjøre.