Boka «TROLLAKSEN og andre fantastiske mysterier» inneholder sagn med handlinger fra Øst-Finnmark til Helgelandskysten.

– Sagnene i denne boka kretser rundt de uforklarlige og usynlige elementer som omgir oss. Vi får ikke alltid noen gode forklaringer på de ukjente fenomenene som dukker opp i mange historier, men vi får presentert gode fortellinger om disse ofte usynlige fenomenene. Mange av fortellingene er selvopplevde med handlinger tett opp til nåtiden, mens noen av dem er av mer sagnaktig natur med ei handling som ligger litt tilbake i tid, opplyser Larsen til Framtid i Nord.

Romvesener?

I sagnene møter leseren småfolk og spøkelser, i betydning ånder og gjengangere, men også mulige romvesener. I tillegg inneholder boka beretninger om sanndrømte, hjelpere og forvarsler.

– Det enkelte sagn har ingen fast form, men opptrer som varianter av en sagntype med større eller mindre geografisk utbredelse. Sagn gjør krav på å bli trodd, det forteller noe som angivelig har hendt, og er knyttet til bestemte steder, personer eller hendelser, men sagn er også diktning fordi det i overleveringen har vært utsatt for kunstnerisk bearbeidelse.

Larsen er førsteamanuensis i nordisk litteratur og har vært norsklærer i en årrekke. Han startet med bokserien på slutten av 90-tallet, og første bok ble utgitt i 2002. Sagnene har han samlet inn over flere år.

– Jeg har et kontaktnett med mennesker som forteller historier, der mange av historiene blir til gjennom intervju. De første årene var jeg aktiv for å få tak i historier, men etter hvert begynte folk å ta kontakt for å fortelle sine historier. Jeg reiser også rundt og holder foredrag og da møter jeg ofte folk som ønsker å fortelle sine historier, sier Larsen.

Immateriell kulturarv

Larsen mener historier er viktige for folk fordi det forteller om identitet og kultur, samt knytter bånd mellom generasjonene.

– Du har ingen identitet før du kjenner fortellingen om deg selv; hvem du er avhengig av og hvilken historie du er en del av. Fortellinger er i tillegg et viktig kulturbærende element, og av stor betydning når det gjelder å formidle for eksempel en landsdels egenart og særpreg.

– Det handler om å forstå hvem vi er og se at vi er en del av historien. Vi har ikke mange fine, gamle bygninger å vise til, siden de ble brent under krigen, men vi har fortellinger.

Regionalt tradisjonsstoff

Med sagnserien ønsker forfatteren å imøtekomme behovet i skolen i forhold til regionalt tradisjonsstoff.

– Bøkene er veldig godt egnet til å arbeide tverrfaglig. Når jeg skriver fortellingene, glemmer jeg det pedagogiske, men i bunnen har jeg selvfølgelig tanker om det pedagoiske. Det skulle vel bare mangle når man har jobbet så lenge i skolen, smiler Larsen.