Naturfotograf Jan R. Olsen har en ny utgave av Nord-Troms kalenderen for salg. Tradisjonelt sett tar han bilder av landskapet fra bakkenivå, men denne gangen har han bevegd seg noe høyere opp. Alle bildene i kalenderen er nemlig tatt fra lufta.

Fine kontraster

– Jeg har hatt den samme malen hver år og tenkte det var på tide å gjøre noe nytt - bare for forandringen sin del. Det er ikke sikkert det blir sånn til neste år. Kanskje blander jeg de tradisjonelle bildene med flyfoto, vi får se, sier han.

I praksis var Olsen passasjer med småfly og mikrofly. Bildene tok han ut fra vinduet.

– De to siste turene var 30.juni og 23.juli i år. Da lå det fortsatt mye snø i fjellene og det ble veldig fine kontraster mellom det grønne og snøen.

Gode tilbakemeldinger

Kåfjordmannen startet salget av kalenderen i forrige uke, og sier han var veldig spent på mottakelsen.

– Jeg har snakket med mange, og det virker som om de syntes det var interessant det jeg hadde gjort. Man får jo sett landskapet fra en helt annen vinkel enn man er vant til.

Populær kalender

I tillegg til at bildene er tatt fra lufta, har Olsen også tilført noe tekst til kalenderen for 2018.

– Her kommer jeg med informasjon om hva navnene på de forskjellige stedene betyr, og om historiske begivenheter knyttet til plassene. Så i tillegg til at folk får mye å studere på bildene, er det også mye interessant i tekstene, sier han.

Hvert år har Olsen et opplag på omlag 3000 kalendere. Den er en av hans viktigste inntektskilder som fotograf.