I formannskapsmøtet i juni ble det satt ned en arbeidsgruppe for navnevalg til veiadresser. Arbeidsgruppa består av en representant fra hvert parti, og oppgaven var å lage et arbeidsnotat til kommunestyret for flerspråklige veiadressenavn. Målet var å bli enige om valg av navn til veiadresser før endelig vedtak i neste kommunestyremøte.

I notatet kommer det fram at arbeidsgruppa ikke ønsker fast rutine på hvilke navn som skal komme først av paralell-navnene, men at det derimot skiltes først på språket som er naturlig for stedet. Samtidig skal det kun skiltes med ett navn der det er naturlig.

I tillegg til å skilte på samisk, kvensk og/eller norsk, ønsker arbeidsgruppa at veinavn med blandet språk skal brukes, for eksempel Biedebakken og Vallásbakken.

– Vi vil synliggjøre det «kåfjord-samiske» ved at vi bruker samisk-norske navn på noen veier for å vise fornorskingsprosessen som har vært. Og vi vil skilte på to språk der det er naturlig, fordi da kan de som bor i området selv velge om de vil bruke samiske eller norske navn, sier Svein O. Leiros (Sp), ordfører i Kåfjord kommune.

– Et fornuftig vedtak

Leiros er fornøyd med forslaget til arbeidsgruppa og mener det er viktig å gjøre et vedtak på dette.

– Jeg synes at arbeidsgruppa har landa på et fornuftig vedtak med Kåfjord som tospråklig kommune og tre stammer, da det vil synliggjøre kulturen i Kåfjord. Jeg tror dette vil skape ro i alle leirer, sier han.

Et lignende vedtak er gjort i Narvik, der det gikk igjennom i Kartverket.

Arbeidsgruppa består av Svein O. Leiros (Sp), Bjørn Inge Mo (Ap), Einar Eriksen (KrF), Aud Marthinsen (FrP), Jens Aleksander Simonsen (H), Tor Mikalsen (Mdg) og Torgeir L. Kuld i administrasjonen. Even Steinlien meldte forfall. Siste møte ble gjennomført onsdag i forrige uke og saken skal behandles politisk i kommunestyremøtet i desember.